Windows 10 blijft hangen in zwart scherm tijdens update

Probleem:
Een keer in zoveel maanden komt er een grote update uit van Windows 10. Het installeren van deze update duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Tijdens het installeren van de update wordt de computer een aantal keren opnieuw opgestart. Echter na een van de keren dat de computer opnieuw is opgestart blijft de computer hangen op een zwart scherm. Na een uur is er nog niets verandert.

Oplossing a:
De enige oplossing is de computer handmatig opnieuw opstarten. Dat doe je door de aan en uit knop minimaal 5 seconden ingedrukt te houden. Je hoort de computer uitvallen en alle lampjes gaan uit.

Wacht minimaal 10 seconden voordat je de computer weer aanzet. De computer start nu weer normaal op en geeft aan dat het bijwerken mislukt is of de computer probeert nogmaals de update af te ronden.

Waarom moet je 10 seconden wachten:
De reden dat je minimaal 10 seconden moet wachten is omdat in de harde schijf bewegende onderdelen zitten die eerst moeten stoppen met draaien. Zou je na het uit laten vallen van de computer direct de computer weer aanzetten dan moeten de bewegende onderdelen direct weer op volle snelheid werken.

Dit is over het algemeen niet zo goed voor de harde schijf. Vergelijk het met het uitzetten van de motor van een auto maar meteen daarna wil je de motor weer starten. Heb je alleen een SSD schijf dan hoef je niet te wachten.

Oplossing b:
Mocht oplossing a ervoor zorgen dat je weer terugkeert naar het zwarte scherm of reageert de computer niet op de aan en uit knop? Trek dan de stekker eruit aan de achterkant. Wacht 30 seconden en stop de stekker weer terug. De computer start nu weer normaal op en geeft aan dat het bijwerken mislukt is of de computer probeert nogmaals de update af te ronden.

Oplossing getest op:
Acer pc met Windows 10 die een zwart scherm toonde tijdens update 1709.

6 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.