Bitlocker werkt niet zelfs als TPM is uitgeschakeld

Probleem:
Je wilt gebruik maken van Bitlocker maar je kan dit voor de eerste keer niet starten omdat TPM niet wordt ondersteund door de computer. TPM staat voor Trusted Platform Module en is een chip in jouw computer. Deze chip zorgt ervoor dat bestanden ook beveiligd blijven als de harde schijf uit de computer wordt gehaald. Dit als beveiliging om te voorkomen dat er op een andere manier geprobeerd wordt om bij de bestanden te komen.

Oplossing a:
De enige oplossing om Bitlocker toch te gebruiken als je geen TPM hebt is door de het gebruik van TPM uit te schakelen. Dit doe je door het stappenplan op de website van Howtogeek.com te volgen.

Oplossing b:
Na het uitvoeren van oplossing a kan het voorkomen dat nog steeds dezelfde melding wordt getoond. Dit probleem ben ik alleen tegengekomen bij computers of laptops die deel uitmaken van een bedrijfsnetwerk dat gebruik maakt van Microsoft Active Directory.

In oplossing a heb je de policy instellingen aangepast, maar het kan voorkomen dat deze instellingen niet juist worden verwerkt waardoor Bitlocker nog niet op wil starten. De oplossing vond ik in de reactie van CarlaTe op deze pagina. Je moet de policy wijzigingen handmatig forceren door onderstaand stappenplan te volgen.

  1. Klik met de rechter muisknop op de startknop links onderin
  2. Kies voor “Commandprompt” of “Powershell”
  3. Zorg ervoor dat je ze opstart met Administrator rechten
  4. Typ het commando “gpupdate” en druk op enter
  5. Wacht tot het commando is uitgevoerd
  6. Probeer nogmaals Bitlocker op te starten

Oplossing getest op:
Windows 10 Professional waar TPM buiten het bedrijfsnetwerk is uitgeschakeld.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.