Drivers wel of niet bijwerken op Windows

Zo af en toe krijg ik de vraag van mensen of ze drivers op Windows bij moeten werken. Vaak komt die vraag omdat ze software hebben gedownload van internet die aangeeft dat er updates zijn. In dit blog lees je wat drivers zijn en wanneer je ze wel of niet bij moet werken.

Wat is een driver?
Een driver is een stukje software dat geïnstalleerd wordt op de computer. Het is nodig om de software met de hardware te laten communiceren. Zo heb je een driver voor bijvoorbeeld de geluidskaart. De software geeft via de driver aan dat er muziek afgespeeld moet worden.

Zijn drivers nodig?
Het wordt geadviseerd om altijd drivers te installeren, maar sommige hardware functioneert ook zonder. Tegenwoordig kan Windows alle drivers zelf via het internet downloaden. Windows installeert alleen drivers die door Microsoft goedgekeurd zijn. Hierdoor kan het dus voorkomen dat je niet altijd alle drivers of de laatste versie van drivers krijgt. Drivers maken een computer wel stabieler. In de tijd van Windows 98 moesten alle drivers handmatig geïnstalleerd worden.

Maken drivers de computer sneller?
Ja, maar dit is natuurlijk afhankelijk waarvoor de driver nodig is. De juiste driver voor jouw grafische kaart zal ervoor zorgen dat het beeld sneller wordt getoond. Een driver voor een geheugenkaartlezer zal een computer niet sneller maken.

Moet ik drivers altijd bijwerken?
Het algemeen advies is: nee. Als een computer goed werkt is bijwerken niet nodig. Na het bijwerken kunnen er zelfs problemen ontstaan die er eerder nog niet waren. Een uitzondering hierop is als een fabrikant aangeeft dat bijwerken nodig is omdat er beveiligings- of stabiliteitsproblemen met de nieuwe drivers worden opgelost.

Ik krijg op internet een advertentie te zien die aangeeft dat er driver updates zijn, klopt dit?
Een advertentie of website kan zonder software niet weten welke drivers jouw computer heeft en of dat er updates beschikbaar zijn. Deze melding klopt dus niet. Meestal zorgt het klikken op de advertentie voor het downloaden van software. Soms bevat deze software malware, virussen of ze proberen je te laten betalen voor de updates.

Ik heb een programma op mijn computer dat aangeeft dat er driver updates zijn, klopt dit?
Op internet zijn er diverse gratis programma’s beschikbaar waarmee je kan zoeken naar updates voor drivers. In de meeste gevallen is niet bekend waar de drivers vandaan komen en of het ook echt updates zijn. Betrouwbaarheid kan niet gegarandeerd worden. De kans bestaat dat het programma malware of virussen download of dat je moet betalen voor updates. Het advies daarom om geen gebruik te maken van dit soort programma’s.

Stel ik zoek een driver, waar kan ik die het beste vinden?
Bezoek de website van de fabrikant die de hardware heeft gemaakt. Die bied als enige de juiste drivers aan.

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.