Firmware, wat is het en moet je het bijwerken?

Firmware is een begrip dat je soms wel eens hoort en is vergelijkbaar met hard- en software. Het wordt gebruikt om hardware aan te sturen en zit in de hardware geprogrammeerd. Een goed voorbeeld is de firmware die gebruikt wordt in modems die ervoor zorgen dat jij als gebruiker websites kan bezoeken. De firmware zorgt ervoor dat er een geldige internetverbinding is, dat jou verzoek naar een website wordt verstuurd en jij vervolgens weer een antwoord krijgt. Daarnaast zorgt de firmware er ook voor dat jij als gebruiker instellingen in het modem kan veranderen. In dit geval bevat de firmware dus ook een soort van website met alle instellingen.

Jouw modem van bijvoorbeeld Ziggo of KPN heeft ook firmware maar deze bedrijven noemen het ook vaak software omdat dit begrip bij meer mensen bekend is. Zonder de firmware kan jouw modem niet werken. Eens in de zoveel tijd komt er een nieuwe versie uit van de firmware. In deze versie zijn dan beveiligingslekken opgelost of worden er nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Soms kan het voorkomen dat een firmware eerder problemen maakt dan oplost. In dat geval moet de nieuwste firmware vervangen worden door de vorige firmware. Ik heb het ooit meegemaakt met een TP Link extender voor in het stopcontact.

Gebruik je de modem van een internetprovider zoals Ziggo dan hoef je de firmware zelf niet bij te werken zij doen dat voor jou. Meestal doen ze dit ’s nachts zodat jij er geen last van hebt. Heel af en toe moet je dan nog zelf je modem een keer opnieuw opstarten. Heb je zelf een modem en/of router aangeschaft dan zal je zelf de firmware bij moeten werken. Dit doe je door de website van de fabrikant te bezoeken. Zoek daar het model op en kijk of er een nieuwe versie is. Na verloop van tijd stoppen fabrikanten wel met het uitbrengen van nieuwe versies. Het model is dan niet meer ondersteund.

Je hebt nu gelezen wat het is. Dan komt nu de tweede vraag uit de titel van dit blog. Moet je het bijwerken? Het antwoord is eigenlijk ja. Door de firmware bij te werken weet je zeker dat het apparaat optimaal functioneert, stabiel en veilig is. Tegenwoordig is bijwerken ook niet meer zo lastig en geeft de gemiddelde fabrikant een duidelijke instructie. Dit betekent overigens niet dat je iedere maand alle apparaten bij hoeft te werken. Controleer dit bijvoorbeeld een keer per jaar. Een belangrijke tip geef ik alvast vooraf. Bij sommige firmware updates worden alle bestaande instellingen gewist. Je moet dan dus alles opnieuw instellen. TP Link is hier een goed voorbeeld van.

TomTom sporthorloges worden iedere keer dat jij het horloge op de computer aansluit bijgewerkt met de laatste versie van de firmware. Ze noemen het dan bijwerken in plaats van een firmware update.

Firmware kom je naast modems en sporthorloges ook nog tegen in onder andere smartwatches, tv’s, dvd spelers, muizen, draadloze boxen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.