Partitie uitbreiden met niet toegewezen ruimte lukt niet

Update 02-02-2022:
De programma’s van EaseUS zijn niet meer gratis te gebruiken. Wil je jouw partitie vergroten? Lees dan in dit blog welk gratis programma je anno 2021 hiervoor kan gebruiken.

 

Probleem:
Je hebt de harde schijf of ssd schijf in je computer vervangen door een grotere. Je hebt de complete partitie overgezet naar de nieuwe schijf met bijvoorbeeld het gratis programma EaseUS diskcopy. Dit is allemaal goed gegaan alleen is je nieuwe schijf groter en door het overzetten van de partitie heb je nog ongebruikte ruimte over.

In bovenstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld 12 GB over. Deze kan je in Windows schijfbeheer niet toevoegen aan de C:\ partitie. De optie is uitgeschakeld om dit te doen. De reden hiervoor is dat je alleen niet toegewezen schijfruimte toe kan voegen aan de partitie die links van de niet toegewezen ruimte staat.

Oplossing:
Op de screenshot zou dit dus de partitie met 817 MB zijn, alleen dit is weer geen partitie maar een herstelpartitie. De enige optie is om de niet toegewezen ruimte te verplaatsen zodat deze rechts van de C: partitie komt te staan. Dit kan niet met Windows schijfbeheer maar wel met het gratis EaseUS Partition Manager. Download daarom dit programma en installeer het. Let op: het gratis programma wil graag extra software installeren, maar dit kan je weigeren.

Maak voordat je verder gaat eerst een back-up van alle bestanden op je harde schijf!

Stap 1:
Start het programma op. Je ziet vervolgens een indeling die lijkt op de afbeelding hierboven:

Stap 2:
Sleep nu alle partities die rechts van C: staan naar rechts zodat ze achter de niet toegewezen ruimte komen te staan.

 

Stap 3:
Klik bovenin het scherm op het blauwe vinkje om de wijzigingen definitief te maken. Bevestig de bewerking met ja. Het verplaatsen van de niet toegewezen ruimte kan enkele minuten duren.

Stap 4:
Klik met rechts op C:\ en vervolgens op “Vergroot/verplaats partitie”. Een nieuw scherm wordt geopend. Zorg ervoor dat het bolletje aan de rechterkant van de gele balk helemaal rechts staat. Het resultaat is dat “niet toegewezen ruimte na” op 0,0 MB staat.

Stap 5:
Klik op “OK” en klik bovenin weer op het blauwe vinkje. Bevestig je wijziging. Het vergroten van de partitie kan enkele minuten duren.

Stap 6:
Sluit het programma en start de computer opnieuw op. Dan weet je ook of je computer nog juist functioneert.

Oplossing getest op:
Windows 10, overgezet van 60 GB SSD naar 120 GB SSD.

12 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.