Cronjobs instellen via een grafische interface

De meeste programmeurs of webserver beheerders hebben wel eens te maken met “cronjobs” ook wel afgekort “cron” genoemd. Hiermee is het mogelijk om op vooraf ingestelde momenten een programma op de server, bepaalde commando’s of een PHP script uit te laten voeren. Cronjobs zijn vergelijkbaar met de Windows taakplanner. Je kan bijvoorbeeld iedere nacht een back-up laten maken van de MySQL database of een PHP script tijdelijke bestanden laten verwijderen.

Per cronjob kan je instellen op welke maand, dag, uur, minuut deze uitgevoerd moet worden. Zo kan je een cronjob instellen die iedere 5 minuten uitgevoerd moet worden en die ziet er dan zo uit “*/5 * * * * php /padnaarjescript/script.php”. Kort samengevat bestaat een cronjob dus uit een planmoment en een opdracht.

Ben je nieuw in de wereld van cronjobs dan kan het wel eens lastig zijn om deze juist in te stellen. Onlangs kwam ik uit op de website crontab.guru. Deze website biedt een grafische interface aan waar je een cronjob gemakkelijk in kan stellen. Je kan opgeven op welk moment de cronjob uitgevoerd moet worden en de website genereert het juiste commando. Dit commando kan je vervolgens toevoegen aan de lijst met cronjobs.

Je hebt simpele en complexe cronjobs. Zo kan je een cronjob instellen die alleen de tweede week van iedere maand op dinsdag om 10, 12 en 14 uur wordt uitgevoerd. Natuurlijk kan je deze complexe cronjob ook verdelen over drie simpele cronjobs.

Nadeel van cronjobs is dat je ze niet kan simuleren. Dus je weet pas na het moment van uitvoeren of deze ook juist functioneert. Natuurlijk kan je de cronjob zo instellen dat hij over 10 minuten al een keer wordt uitgevoerd.

Belangrijke tip:
Zorg ervoor dat je zware scripts of commando’s niet al te vaak uitvoert. Dit om te voorkomen dat de cronjob alle capaciteit van je server gebruikt waardoor je website bijvoorbeeld niet meer bereikbaar is voor bezoekers. Vaak worden cronjobs ’s nachts of ’s ochtends vroeg uitgevoerd.

Screenshot van crontab.guru.
Screenshot van crontab.guru.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.