Adblocker nou wel of niet gebruiken?

Veel mensen weten tegenwoordig wat een adblocker is en hebben deze ook al geïnstalleerd. Voor de mensen die niet weten wat het betekent volgt nu een korte uitleg. Een adblocker is een programma dat ervoor zorgt dat alle advertenties op websites verborgen worden. Dit heeft als voordeel dat je niet gestoord wordt door irritante reclames, een website wordt sneller geladen en je privacy is soms beter beschermd.

Websites, zoals Tweakers.net, tonen advertenties om inkomsten te genereren. Een webserver kost geld zo ook de redacteuren die dagelijks meerdere artikelen schrijven. Zij bieden de website gratis aan in ruil voor advertenties. Wil je die liever niet dan kan je een abonnement nemen op Tweakers.net en in ruil voor jouw betaling worden de advertenties achterwege gelaten. Een prima deal lijkt mij.

Maar naast Tweakers zijn er nog veel meer websites die advertenties gebruiken om hun website gratis aan te bieden. Een ander goed voorbeeld is nu.nl, een website die iedereen kent. Het is zelfs zo dat nu.nl een mededeling toont bovenin de pagina voor mensen die een adblocker gebruiken. Via deze mededeling wordt gevraagd om toch advertenties te laten tonen. Nu.nl loopt zo inkomsten mis en daardoor wordt het moeilijker om de website gratis aan te bieden.

Ik gebruik zelf geen adblocker omdat ik graag een dienst gratis gebruik en in ruil daarvoor mag de website advertenties aan mij tonen. Soms zijn ze nog interessant ook, maar meestal ook niet. Natuurlijk zijn opdringerige advertenties vervelend, vooral die uit zichzelf geluid maken of over heel het scherm worden getoond.

Toch ken ik mensen die een website gratis willen gebruiken en de advertenties laten verbergen door een adblocker. Als ik dan vraag waarom is het antwoord meestal dat de advertenties vervelend zijn. Soms klopt dat, maar er zijn genoeg websites die het mooi verwerken in de rest van de website. Vervolgens vraag ik dan waarom ze bijvoorbeeld voor Tweakers.net geen abonnement nemen met als reactie dat kost geld. Maar als je ze dan vraagt waarom ze een website gratis willen gebruiken en er op geen manier voor willen betalen dan trekken ze hun schouders op.

Andere voorbeelden van websites die advertenties gebruiken om inkomsten te genereren zijn Autostrada.tv, Google Gmail, Outlook.com en Emerce.nl.

De bedrijven achter adblockers zijn ook niet altijd even heilig zoals ze beweren te zijn. In het verleden zijn er adblockers geweest die tegen vergoeding bepaalde advertenties niet deden verbergen.

Mocht privacy de reden zijn dat je geen advertenties wilt zien dan is dat best een goede reden. Alternatieve oplossingen hiervoor zijn het gebruiken van een VPN verbinding of niet zomaar alle cookies op iedere website accepteren. Dan kan je alsnog de advertenties laten staan en ondertussen een website helpen met het genereren van inkomsten.

Mensen met een adblocker weet daarom dat als jij advertenties verbergt een gratis website inkomsten misloopt. Dit kan ervoor zorgen dat die gratis website misschien in de toekomst niet meer gratis is.

Ben je het niet eens met bovenstaand blog dan ben ik zeker benieuwd naar je reactie. Laat die daarom hieronder achter.

 

3 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.