Opstarten van software beperken tijdens opstarten computer (snelheid)

Opstarten software beperken tijdens opstarten van een Windows computer.Door de jaren heen installeer je als gebruiker behoorlijk wat software. Te denken valt aan office, synchronisatie software voor je hardloophorloge, software voor de printer, back-up software etc. Veel van dit soort software wil jou het idee geven super snel te zijn door mee op te starten wanneer de computer opstart. Als de computer eenmaal opgestart is en je wilt dan je hardloophorloge synchroniseren dan doet hij dit super snel. De software zit immers al in het geheugen.

Het grootste nadeel is dat het opstarten vertraagd wordt met soms meerdere seconden. Deze vertraging kan soms al snel een irritatie gaan vormen of het idee van “goh ik ga ondertussen koffie zetten”. Veel software hoeft eigenlijk helemaal niet mee op te starten op de achtergrond. Als we weer even teruggaan naar het voorbeeld van de synchronisatie software voor je hardloophorloge, dan zal je dit niet elke dag gebruiken. Natuurlijk voor de fanatieke lopers zijn er uitzonderingen. Weet trouwens ook dat veel hardloophorloges ook via een app op de smartphone kunnen synchroniseren.

Overbodige software verwijderen:
Laten we eerst eens kijken welke software er nog nodig is op de computer. Alles wat je kan verwijderen zal ook niet meer voor vertraging zorgen tijdens het opstarten. Als je dadelijk door de lijst met software bladert moet je jezelf dus afvragen: gebruik ik het nog? nee, deïnstalleren, ja of twijfel laat dan maar staan.

 1. Windows 10 > klik op het zoekglas en voer “Configuratiescherm” in en druk op enter
 2. Windows 8 > klik met de rechter muisknop op de start en dan op “Configuratiescherm”
 3. Klik op “Een programma verwijderen”
 4. Loop nu door de lijst en verwijder de software die je niet meer nodig hebt
 5. Klaar? Klik dan op het kruisje rechts bovenin
 6. Sluit vervolgens het “Configuratiescherm” af via het kruisje

Bepalen welke software op mag starten en welke niet:
We gaan nu bepalen welke software nog op mag starten tijdens het opstarten van de computer. Belangrijk om te weten is dat je niet alle software uit kan schakelen omdat dit ervoor kan zorgen dat de computer niet meer juist of veilig functioneert. Antivirus software moet je dus gewoon op laten starten, hetzelfde geldt voor software voor de grafische kaart. Net als bij het verwijderen van software geldt, twijfel je laat het dan staan zoals het staat.

Voor Windows 7 en eerder moest je altijd in het scherm Systeemconfiguratie zijn om te bepalen welke software op mag starten. Microsoft heeft dit in Windows 8 en 10 verplaatst naar het scherm Taakbeheer. In dit scherm krijg je ook informatie over de invloed op het opstarten.

 1. Druk op het toetsenbord tegelijk op Ctrl + Alt + Delete
 2. Het “Taakbeheer” scherm wordt geopend, klik bovenin op “Opstarten”
 3. Zie je “Opstarten” niet staan klik dan op “Meer details” onderin
 4. Scroll nu door de lijst en bepaal welke software niet meer op mag starten
 5. Klik met de rechter muisknop op de regel en klik dan op “Uitschakelen”
 6. De geselecteerde software zal nu niet meer opstarten
 7. Klaar? Klik dan op het kruisje van “Taakbeheer”
 8. Start de computer opnieuw op, merk je verschil?

Oplossing getest op:
Windows 8 en Windows 10

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.