WordPress, wanneer een plugin en wanneer code

Logo van WordPress.WordPress is mede bekend geworden door de plugins waarmee je een website gemakkelijk kan voorzien van extra functionaliteit zoals een contactformulier, fotoalbum, FAQ of webshop. Met ruim 50.000 plugins is er vrijwel altijd een die voorziet in de functionaliteit die je zoekt. Installeren is zo gedaan, daar kan de een programmeur niet tegenop.

Alleen die plugins hebben wel de volgende nadelen:

 1. Vertraging in het laden van de website, meer bestanden worden ingeladen
 2. Onderhoud, je moet een plugin up to date houden
 3. Sommige plugins leveren meer functionaliteit dan gevraagd

De vraag die je jezelf als ontwikkelaar van WordPress websites moet stellen is of je altijd maar een plugin moet installeren. Vaak kan je het ook oplossen met een stukje PHP code of een paar regels in een .htaccess bestand. Het grote voordeel van een plugin is dat webmasters met minder ervaring via wp-admin veel acties zelf kunnen doen. Een webmaster kan bijvoorbeeld de cache legen of een ander systeem gebruiken om statistieken te verzamelen.

Als je gebruik maakt van code heb je dus geen last van de eerder genoemde nadelen. Echter zorgt het wel weer voor een nieuw nadeel en dat is het ontbreken van de beheer mogelijkheid via de wp-admin omgeving. Laten we naar een paar functionaliteiten kijken die toegevoegd kunnen worden via een plugin of een stukje code.

Google statistieken gebruiken:
Je kan gebruik maken van de plugin Google Analytics for WordPress of je kan onderstaande code gebruiken:

/**
 * Add Google Analytics.
 */
function child_add_ga() { ?>
  <script type="text/javascript">
    window.ga=window.ga||function(){(ga.q=ga.q||[]).push(arguments)};ga.l=+new Date;
    ga('create', {"trackingId":"JOUW ID","cookieDomain":"auto"});
    ga('set', {"forceSSL":true,"anonymizeIp":true});
    ga('send', {"hitType":"pageview"});
  </script>
  <script type="text/javascript" async="async" src="https://www.google-analytics.com/analytics.js?v=1.3"></script>
<?php }
add_action( 'wp_head', 'child_add_ga' );

JS /CSS bestanden en afbeeldingen cachen:
Cachen is altijd een goed idee en een simpele manier om je website sneller te maken. Een goede plugin is WP Super Cache gemaakt door de ontwikkelaars van WordPress. Bied heel veel opties. Verkeerd instellen kan er wel voor zorgen dat de website niet meer werkt. Voordeel van de plugin is dat je de cache kan wissen. Cache kan nog wel eens agressief zijn en weigeren om de gewijzigde content te tonen.

Je kan ook de onderstaande code gebruiken die je toevoegt aan je .htaccess bestand. Alle bestanden worden voor een maand gecached. Als je iets in die bestanden aanpast binnen 1 maand wordt dit pas volgende maand zichtbaar. Je moet dan de bestandsnaam aanpassen zodat het net lijkt of het bestand nieuw is. Onderstaande code bied veel minder opties dan WP Super Cache maar je hebt hierdoor de plugin niet nodig.

# Leverage caching - 1 month for most static assets
<filesMatch ".(jpg|jpeg|png|gif|ico)$">
Header set Cache-Control "max-age=2592000, public"
</filesMatch>

Samenvatting:
Je moet dus iedere keer nagaan of een plugin wel nodig is. Biedt de plugin de opties die je zoekt. Misschien is een stukje code ook voldoende. De keuze is soms ook afhankelijk van het type website. Heb je een website waar veel content wordt gepubliceerd of is het een simpele site met maar 10 bezoekers per dag.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.