Kan je Windows 10 zonder problemen bijwerken?

Kan je Windows 10 zonder problemen bijwerken?Zo af en toe krijg ik van gebruikers de vraag of ze hun Windows 10 computer bij kunnen werken naar de nieuwste versie. De computer heeft om toestemming gevraagd of ze hebben het ergens op internet gelezen. Het antwoord is simpel gezegd “ja”. Door bij te werken haal je het meeste uit Windows 10. In iedere nieuwe versie zitten nieuwe functionaliteiten, werkt het nog beter en worden er beveiligingslekken gedicht.

Windows 10 is door Microsoft bedacht om telkens vernieuwd te worden. Je kan het vergelijken met Windows 98 en Windows 98 Second Edition als tweede versie. Voor Windows 10 zijn er inmiddels al 5 versies uit. Deze versies worden voorzien van een uniek viercijferig nummer waarvan de eerste 2 cijfers gelijk zijn aan het jaar van verschijning. Voorbeelden zijn Windows 10 1703 en Windows 10 1709.

Ben je benieuwd welke versie je op dit moment hebt. Klik dan onderin de taakbalk op het vergrootglas, type “winver” en druk op de enter toets. Er wordt een klein venster geopend waar je Windows 10 ziet staan gevolgd door een viercijferig nummer.

In april komt de Lente update uit, bekend onder nummer 1803. Dit betekent niet dat iedere computer binnen 1 week deze update krijgt. Inmiddels zijn er miljoenen computers voorzien van Windows 10 en om die reden kan niet iedere computer direct de nieuwe update downloaden. De ene computer krijgt hem in de eerste week en de ander pas over een paar weken.

Er zijn twee verschillende soorten updates. Je hebt de grote updates en je hebt de kleine updates. De grote updates zijn altijd voorzien van het viercijferig nummer. Het huidige nummer is bijvoorbeeld 1709 en komen ongeveer ieder halfjaar uit. Kleine updates komen maandelijks uit en bevatten over het algemeen oplossingen voor (kritieke) fouten en beveiligingslekken.

Het verschil tussen de grote update en kleine update is ook de manier van installeren. Voor de grote update moet je al gauw rekening houden met een installatie tijd van 60-90 minuten. Kleine updates worden geïnstalleerd tijdens het gebruik van de computer of tijdens het afsluiten en duurt ongeveer 10-20 minuten. Na het installeren van de grote updates moet je soms ook vragen beantwoorden.

Wil je niet wachten tot dat de computer zelf vraagt of hij de nieuwste Windows 10 versie mag installeren dan kan je dit ook handmatig doen. Download daarvoor het Hulpprogramma op deze pagina. Het is een simpel programma dat bestaat uit een aantal stappen met vragen. Houd er rekening mee dat je tijdens de installatie de computer 60-90 minuten niet kan gebruiken.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.