WordPress plugin Google Analytics MonsterInsights of trackingcode gebruiken

MonsterInsights plugin gebruiken in WordPress website.Veel WordPress websites maken gebruik van Google Analytics voor het verzamelen van statistieken. Om statistieken te verzamelen moet je een stukje unieke code toevoegen die jouw website identificeert bij Google Analytics. Dit wordt ook wel tracking code genoemd.

Er zijn twee manieren om deze tracking code toe te voegen. De eerste is de code zelf toevoegen aan de head of body van je themabestanden. De tweede manier is om gebruik te maken van de plugin Google Analytics for WordPresss by MonsterInsights. Deze plugin is er in een gratis en betaalde versie. Ideaal voor webmasters met minder ervaring in het toevoegen van Javascript code aan themabestanden. Je kan in deze plugin inloggen met je Google account en vervolgens gemakkelijk je website koppelen.

Het voordeel van de plugin is dat je de basisstatistieken in WordPress zelf ziet. Je hoeft niet meer in te loggen in de Google Analytics website of de app op je smartphone. Wil je meer details zien dan kan je makkelijk vanuit WordPress direct doorklikken in Google Analytics.

Een nadeel is het feit dat je weer een plugin installeert om statistieken te verzamelen en om deze makkelijk in te zien. Maar je kan ook zelf de trackingcode toevoegen aan jouw website en bij Google Analytics inloggen om je statistieken te bekijken. Zelf vind ik de app voor de smartphone ook heel prettig werken. Los van gemak heeft de plugin verder niet echt toegevoegde waarde. Natuurlijk kan je vanuit de plugin ook een aantal statistiek instellingen opgeven die je anders in de website van Google Analytics moet doen.

Een ander nadeel is dat Google Analytics for WordPress by MonsterInsights altijd Google Analytics trackingcode inlaad en hierdoor automatisch cookies plaatst. Dit wordt gedaan ongeacht bezoekers toestemming hebben gegeven voor het plaatsen van cookies. Jaren geleden was er de cookiewet waarin stond dat je gebruikers om toestemming moet vragen om cookies van derde partijen (Google analytics) te mogen plaatsen. Deze wet geldt nogsteeds.

Op 25 mei 2018 wordt de GDPR wetgeving ingevoerd en in combinatie met de cookiewet betekent dit dat je nog steeds toestemming moet vragen. Voor de GDPR moet je zelfs in een privacy policy vermelden welke privacy gevoelige gegevens je met welke reden verzamelt en wat je ermee gaat doen. Dit betekent dus dat Google Analytics for WordPress by MonsterInsights in de basis niet voldoet aan deze wetgeving. Het is daarom beter om bijvoorbeeld Cookie Notice by dFactory te installeren. In deze plugin kan je de trackingcode van Google Analytics plaatsen die voortaan alleen na toestemming van de bezoeker wordt ingeladen.

Een nadeel van het vragen om toestemming kan zijn dat je bezoekersaantallen gaan zakken. Immers een bezoeker bepaald of hij/zij geteld wordt in jouw statistieken. Tegenwoordig is de gemiddelde bezoeker de mededelingen over cookies helemaal zat en wordt er op de eerste beste knop geklikt, of dit nou ja of nee is.

Met deze oplossing heb je nog steeds evenveel plugins, maar voldoet de website wel meer aan de GDPR en de cookiewet. Moet je deze oplossing nou toepassen? De keuze is aan jou. Een alternatieve oplossing zou zijn om de trackingcode direct toe te voegen aan de themabestanden. Dan heb je weer een plugin minder en dat scheelt in onderhoud en verhoogt de veiligheid en snelheid. Ik ben benieuwd naar jou reactie, laat die daarom hieronder achter.

3 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.