Windows 10 page fault in nonpaged area BSOD oplossen

Windows 10 page fault in nonpaged area BSOD oplossen.Probleem:
Nadat de computer is bijgewerkt van Windows 10 versie 1709 naar versie 1803 toont de computer na het inloggen een BSOD. De foutmelding is Page fault in nonpaged area. Herstellen met de geavanceerde opties van Windows 10 lost het probleem niet op. Gek genoeg toont de computer de foutmelding niet iedere keer. Na een aantal keer opnieuw opstarten kan je wel normaal inloggen.

De foutmelding betekent problemen met het RAM geheugen of de paging file. De paging file is een bestand op de harde schijf dat gebruikt wordt om meer virtueel geheugen beschikbaar te stellen. Dit geheugen is minder snel dan RAM geheugen maar hierdoor werkt je computer iets sneller. Standaard regelt Windows 10 dit zelf. Zit er voldoende RAM geheugen in de computer dan zal de paging file niet aanwezig of heel klein ingesteld zijn.

Oplossing:
De oplossing voor bovenstaand probleem is om de paging file functionaliteit uit te schakelen. De computer heeft al voldoende RAM geheugen waardoor een paging file niet veel toegevoegde waarde heeft. De paging file was ook maar 700 MB groot terwijl de gemiddelde computer tegenwoordig al 4000 MB RAM geheugen heeft.

  1. Klik op het vergrootglas en typ “sysdm.cpl” en druk op Enter
  2. Klik bovenin het scherm op “Geavanceerd”
  3. Klik in het gedeelte “Prestaties” op “Instellingen”
  4. Klik bovenin het scherm dat opent weer op “Geavanceerd”
  5. Klik in het gedeelte “Virtueel geheugen” op “Instellingen”
  6. Vink “Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren” uit
  7. Klik onderin op “Geen wisselbestand”
  8. Klik op “OK”, “Toepassen”, “OK” en weer op “OK”
  9. Start de computer opnieuw op

Een alternatieve oplossing is dat je in plaats van “Geen wisselbestand” zelf de grootte van het wisselbestand opgeeft in het scherm van stap 6 en 7. Kijk onderin het scherm wat je minimaal of maximaal op kan geven.

Mocht dit het probleem niet oplossen dan ligt het probleem vermoedelijk bij het RAM geheugen. Dit kan je testen met Memtest86+ of door het geheugen te vervangen door nieuw geheugen.

Oplossing getest op:
Computer met Windows 10 1803

21 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.