WordPress thema eigen vertalingen gebruiken

Logo van WordPress.Sinds een aantal jaren is WordPress voor vertaalbestanden overgestapt naar de map “wp-content/languages”. In deze map worden de vertaalbestanden van alle plugins en thema’s bewaard. Nou moet wel meteen gemeld worden dat nog niet alle thema’s en plugins deze structuur hanteren.

De vertaalbestanden kunnen zo makkelijker bijgewerkt worden. Bijhouden van thema en vertaalbestanden komt op deze manier los van elkaar te staan. Voor de vertalingen wordt gebruik gemaakt van translate.wordpress.org.

Probleem:
Soms wil je eigen vertalingen gebruiken. De vertalingen van een thema is bijvoorbeeld in de “jij” vorm terwijl jouw website de “u” vorm wil hanteren. De eerste optie is om de vertalingen op translate.wordpress.org aan te passen. Echter wordt daar standaard de informele “jij” schrijfwijze gehanteerd.

De juiste oplossing is daarom om de vertalingen aan te passen en je eigen vertaalbestand te bewaren in de map van het thema. Heb je een thema gedownload houd er dan wel rekening mee dat aanpassingen verloren kunnen gaan als je het thema bijwerkt. Een betere oplossing zou daarom zijn om een child thema te maken.

Oplossing:
Plaats je vertaalbestand met de naam “nl_NL.mo” in de map “languages”. Voeg vervolgens onderstaande code toe aan het “functions.php” bestand van je thema of child thema. Vervang het woord “domein” door het woord dat gebruikt wordt om de vertalingen in de PHP bestanden in te laden. Dit is meestal de naam van het thema.

function custom_setup() {
    load_textdomain( 'domein', get_stylesheet_directory() . '/languages/nl_NL.mo');
}
add_action( 'after_setup_theme', 'custom_setup');

Op deze manier wordt jouw vertaalbestand als laatste ingeladen en overschrijft het vertaalbestand dat ingeladen wordt vanaf “wp-content/languages”. Houd er wel rekening mee dat je zelf je vertaalbestand up to date moet houden als het thema veranderd.

Oplossing getest op:
WordPress 4.9.6

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.