Back-up maken is niet bestanden verplaatsen

De meeste mensen maken tegenwoordig een back-up. Dit is natuurlijk goed en tegenwoordig nodig aangezien steeds meer data digitaal wordt bewaard. Alleen in sommige gevallen worden bestanden niet gekopieerd maar verplaatst. Mensen verplaatsen hun dierbare foto’s naar een externe schijf. Dit wordt dan ook een back-up genoemd maar dat is dus niet zo. Is ook niet heel veilig.

Een ander woord voor back-up is eigenlijk kopie. Je zorgt ervoor dat bestanden op twee plekken staan. Die tweede plek kan een externe harde schijf zijn of bijvoorbeeld in de cloud via Microsoft Onedrive of Tresorit. Er zijn ook nog mensen die een back-up maken op een cd of dvd. Dat kan je beter niet meer doen omdat deze na 7-10 jaar niet meer werken.

Als je gebruik maakt van een externe harde schijf moet je er rekening mee houden dat deze kapot kan gaan. Dit kan komen door een productiefout, slijtage of door het ruw te gebruiken. In de afgelopen 6 maanden heb ik dit al twee keer meegemaakt. Daarom bestanden niet verplaatsen maar kopiëren. Bewaar je externe schijf ook altijd ergens anders en niet bij de computer of laptop. Hoe minder beweging hoe beter.

Voor clouddiensten geldt dat je de meeste gratis kan gebruiken tot een bepaald aantal gigabytes. Bij Apple is dit bijvoorbeeld 5 gigabyte. Heb je meer ruimte nodig dan zal je bij moeten betalen. Apple rekent hier een paar euro per maand voor. Het is zeker de moeite om dan die paar euro per maand te betalen zodat je zeker weet dat je bestanden op een tweede locatie staan. Privacy is nog steeds een aandachtspunt al is dat sinds de introductie van GDPR wel beter geregeld. Wil je zeker zijn van je privacy dan is Tresorit het bekijken waard.

Wil je een goede externe schijf dan is de Seagate Expansion Portable 1 TB een aanrader. Stevige behuizing en maakt gebruik van USB2.0 of USB3.0. Hij is ook beschikbaar in een 2 of 3 of 4 TB variant.

Nogmaals maak je een back-up? Kopieer dan bestanden i.p.v. verplaatsen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.