Van 3 WordPress plugins naar 1 = sneller, veiliger en minder onderhoud

Logo van WordPress.Sinds afgelopen zaterdag is Timdehoog.nl vernieuwd. De afgelopen dagen zijn er nog een aantal verbeteringen doorgevoerd. Een van die verbeteringen is het efficiënter gebruiken van plugins. Iedere webmaster van een WordPress website weet hoe minder plugins hoe sneller de website wordt geladen. Daarnaast scheelt het ook in onderhoud en verbeterd het de veiligheid.

In de voorgaande versie maakte ik voor het tonen van de cookie melding gebruik van de plugin Cookie Notice for GDPR. Een prima gratis plugin die precies doet wat hij moet doen en zeer simpel is in gebruik. Sinds de komst van de GDPR is Jetpack ook uitgebreid met een eigen cookie melding functionaliteit. Deze functionaliteit voeg je toe als een widget en doet precies wat hij moet doen. Aangezien Timdehoog.nl al uitgerust is met Jetpack voor de statistieken maak ik voortaan gebruik van de Jetpack Cookies & Consents banner. De andere plugin heb ik verwijderd.

Al jaren heb ik gebruik gemaakt van de plugin Yet Another Related Posts Plugin. Deze plugin toont onder een blog of pagina gerelateerde blogs of pagina’s. Ideaal om bezoekers langer op de website te houden. Deze plugin is ook gemakkelijk in gebruik en doet wat hij moet doen. Het enige nadeel is dat deze plugin al 1 jaar niet meer is bijgewerkt. Er zijn zelfs mensen die aangeboden hebben om het onderhoud van de plugin over te nemen. De huidige auteur heeft hier nog niet op gereageerd. Jetpack biedt vergelijkbare functionaliteit aan onder de naam Jetpack Related Posts. Zie voor een voorbeeld het einde van dit blog. Deze functionaliteit biedt wel minder instellingen dan Yet Another Related Posts Plugin. Toch heb ik deze plugin verwijderd en maak ik voortaan gebruik van de Jetpack functionaliteit.

Samengevat:
Cookie Notice for GDPR heb ik verwijderd omdat Jetpack vergelijkbare functionaliteit heeft. Yet Another Related Posts Plugin heb ik verwijderd omdat deze niet langer meer werd onderhouden en omdat Jetpack hetzelfde heeft. Hiermee wordt de website sneller, veiliger en heb ik minder onderhoud.

Natuurlijk is het verwijderen van plugins op deze manier niet altijd mogelijk. Soms heb je een aantal losse plugins nodig omdat deze individueel de benodigde functionaliteit aanbieden. Aangezien de meeste continue in ontwikkeling zijn moet de keuze voor plugins regelmatig opnieuw gedaan worden.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.