Grote schoonmaak, dag diskettes dag cd-rom spelers

Ik had me deze zomer voorgenomen om de ruimte waar mijn computer staat eens goed op te ruimen. Door de jaren heen heb ik allemaal computer gerelateerde spullen verzamelt. Na verloop van tijd vroeg ik me toch wel af, wat moet ik daar nu mee.

In een paar oude bakken kwam ik bijvoorbeeld nog diskettes tegen. Ook wel floppys genoemd. Je weet wel van die 3,5 inch met een opslag van 1,38 MB. High density zodat je zoveel mogelijk op kon slaan. De tijd van de 5,25 inch diskettes heb ik overgeslagen. Toen was ik nog te jong en deed ik nog niet echt iets met computers. De diskettes heb ik vooral gebruikt tijdens mijn VMBO opleiding. Word documenten sloeg je toen nog op een diskette op. Soms was dat wel spannend want voordat je het wist was de ruimte op. Moest je weer wat verwijderen om ruimte vrij te maken.

Dit was ook nog een beetje de tijd van Windows 98 en Windows XP. Ik vond daarom ook nog een stapel diskettes met commandprompt programma’s zoals fdisk, part en format. Op dat moment was ik net begonnen met het rommelen met computers. Waarom ik het woord rommelen gebruik? Het ging toen nog wel eens fout. In die tijd moest mijn vader het weer oplossen, die wist toen nog veel meer. Een paar jaar later was dit al omgedraaid.

Als je op Coolbue zoekt op op diskettes of floppys dan zijn er 0 zoekresultaten. De meeste computers hebben al jaren geen diskettestation meer. Die werden opgevolgd door de cd-rom spelers. De cd-romspelers werden weer vervangen door dvd-rom spelers die op hun beurt weer door blu-ray spelers zijn vervangen. Blu-ray is nooit echt in geweest voor computers. Van die cd-rom spelers vond ik nog een stapel in een andere kist. Deze worden allang niet meer in computers of laptops ingebouwd. Het zijn allemaal dvd-rom of soms zelfs geen.

Kan je nog de tijd herinneren dat de branders op de markt kwamen. Dit waren duurdere cd-rom spelers waarmee je kon kopiĆ«ren. Had jij zo’n ding dan was je hip maar later werd het standaard. Hiermee begon ook de tijd dat muziek en films massaal gekopieerd werden. De cd-rom spelers die ik nog had liggen hadden over het algemeen een IDE aansluiting en een paar de huidige SATA aansluiting.

De tijd is snel gegaan en gaat nog steeds snel en misschien zelfs wel sneller. Anno 2018 gebruiken we al lang geen diskettes en cd-romspelers meer. Heel af en toe nog een dvd om bijvoorbeeld Windows 10 te installeren. Zelfs de USB sticks worden minder populair. Opslag is steeds goedkoper geworden. Tegenwoordig slaan we alles op de harde schijf op, of een NAS of in de cloud. We streamen steeds meer muziek of films. Streamen en de cloud is leuk tot dat je geen internet hebt door een storing šŸ˜‰

Omdat ik niemand blij kan maken met een stapel diskettes of cd-rom spelers heb ik ze maar weggegooid. Ik heb ze wel netjes ingeleverd bij de milieustraat.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.