CMS of technieken achterhalen van een website

Overdag werk ik bij een IT bedrijf dat webapplicaties ontwikkelt in onder andere de klinisch medische zorg. Wij bezoeken dan ook wel eens websites van leveranciers of (potentiële) klanten. Als programmeur kijk je altijd anders naar een website. Meer vanuit technisch of functioneel oogpunt. Je vraagt jezelf af, met welke techniek is deze website ontwikkeld of welk CMS wordt er gebruikt.

Voor de gemiddelde programmeur is een blik op de broncode via de web developer toolbar voldoende. Maar ja dat kost tijd en mensen die geen programmeur zijn zegt broncode niet zo heel veel. Broncode is over het algemeen een brij aan code die de browser uitvoert met als resultaat de website.

Laten we eens een praktijkvoorbeeld nemen door Rijksoverheid.nl te bezoeken. We zien dan een website, maar hebben geen idee welke techniek of CMS er gebruikt wordt. Om dit gemakkelijk te achterhalen gaan we eerst de gratis extensie Wappalyzer installeren door naar Wappalyzer.com te gaan. Je hebt hiervoor wel Firefox of Chrome nodig.

Zorg ervoor dat je de website van de Rijksoverheid.nl weer ziet. Rechts bovenin het scherm, links van het poppetje, is een nieuw icoontje toegevoegd. Dit icoontje verschilt per website omdat het aangeeft welk CMS of techniek er wordt gebruikt. Als je klikt op een icoontje krijg je een overzicht te zien dat vergelijkbaar is met onderstaande afbeelding.

In dit voorbeeld wordt er gebruik gemaakt van Hippo CMS. Klik je hierop dan ga je automatisch naar de website van Wappalyzer die een lijst met websites toont die dit CMS ook gebruiken. Voor statistieken maken ze gebruik van Matomo (heette vroeger Piwik) en ze gebruiken jQuery om snel javascript functionaliteit toe te voegen.

Herkent Wappalyser alle technieken en CMS systemen? Nee, de dekking is niet 100%, maar voor een eerste snelle analyse van een website is het prima bruikbaar.

CMS of technieken achterhalen met het gratis Wappalyzer.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.