Printer is verstopt. Hoe kan je dat oplossen en voorkomen?

Probleem:
Je wilt iets afdrukken maar er komt niets op papier of hooguit wat slecht leesbare letters. Volgens het display van de printer zit er nog voldoende inkt in. De inkt kan dus niet op zijn. Als je de cartridge eruit haalt dan voelt deze ook nog redelijk gevuld.

Als je de cartridge omdraait dan zie je aan de onderkant opgedroogde inkt. Wordt ook wel aangekoekt genoemd. Van de inkt die in het verleden is gebruikt is een beetje achtergebleven in de uitgang. Deze harde inkt verstopt nu de uitgang en maakt verder printen niet mogelijk.

Oplossing 1 – regelmatig printen
Een printer bestaat uit bewegende onderdelen en cartridges met vloeibare inkt. Zolang de inkt in de cartridge blijft is er geen probleem. Zodra deze in aanraking komt met lucht zal deze opdrogen en hard worden. Toch kan er een beetje inkt aan de onderkant van de cartridge blijven zitten. Print daarom minimaal 1 keer per maand iets uit. Bij voorkeur in kleur en zwart wit. Op deze manier bewegen alle onderdelen weer en kan de inkt niet aankoeken.

Oplossing 2 – cartrigde schoonmaken
Je kan proberen om de aangekoekte inkt met een keukenrol of stukje wc papier weg te wrijven. Houd er wel rekening mee dat er inkt vrij kan komen. Gebruik daarom handschoenen. Lukt het niet met een droog papiertje? Maak dit papiertje dan even nat met heet water. Wrijf rustig over de onderkant van de cartridge. Laat de cartridge goed drogen voordat je deze terugplaatst.

Oplossing 3 – koop geen XL cartridges meer
Winkels bieden vaak normale en XL cartridges aan. Die laatste bevatten meer inkt en zijn goedkoper in aanschaf. Dit is alleen interessant als je regelmatig en veel print. Print je maar een paar keer per maand? Koop dan een gewone cartridge. Dan zijn de kosten lager als je de cartridge weg moet gooien omdat deze verstopt zit.

Oplossing 4 – print op het werk of bij familie
Print je vrijwel nooit. Waarom zou je dan een printer kopen. Heel vaak kan je dat ene printje maken bij je werkgever of bij familie. Steeds meer dingen gaan toch digitaal.

Heb jij nog een goede oplossing?
Plaats deze dan in een reactie onder dit blog zodat iedereen er gebruik van kan maken.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.