BIOS: Launch CSM kan niet ingeschakeld worden (dvd/usb)

Launch CSM inschakelen om zelf de BOOT order te kunnen bepalen.Vroeger kon je gemakkelijk in het BIOS de opstartvolgorde aanpassen. DIt wordt ook wel BOOT order genoemd. Wilde je vanaf DVD opstarten dan had je dat binnen 1 minuut aangepast.

Sinds Windows 8 is er UEFI gekomen. Dit is een soort van nieuwe beveiliging waardoor je minder makkelijk de BOOT order in het BIOS kan wijzigen. Bij sommige computers of laptops is het zelfs al een hele uitdaging in het BIOS te komen.

Onlangs had ik een Asus laptop op bezoek met wat problemen. Om deze op te lossen moest ik opstarten vanaf een Windows 10 DVD. Standaard startte de laptop op vanaf de harde schijf.

Eenmaal in het BIOS kon ik de BOOT order niet aanpassen omdat dit geblokkeerd was. Om dit aan te kunnen passen moest ik de volgende wijzigingen doorvoeren:

  1. Onder “Boot” moest ik Launch CSM inschakelen
  2. Onder “Security” moest ik Secure Boot Control uitschakelen

Echter kon ik Launch CSM (Compatibility Support Module) niet inschakelen. De optie was grijs en uitgeschakeld. De oplossing bleek te zijn om eerst Secure Boot Control uit te schakelen en daarna Launch CSM in te schakelen. De juiste stappen waren dus:

  1. Onder “Security” moest ik Secure Boot Control uitschakelen
  2. Onder “Boot” moest ik Launch CSM inschakelen

Nu kon ik wel de BOOT order aanpassen en vanaf de Windows 10 DVD opstarten.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.