WhoCrashed gebruiken om Windows .dmp bestanden te analyseren

Soms toont Windows 10 een blauw scherm met een foutmelding zonder duidelijke foutcode. Dit blauwe scherm wordt ook wel een blue screen of death genoemd. In de meeste gevallen bevriest het scherm. Sinds Windows 8 of 10 wordt de computer na het verzamelen van foutinformatie herstart.

Onlangs had ik de foutmelding “page fault in nonpaged area” in een blauw scherm zonder duidelijke foutcode. Op internet lees je dat het aan een virus kan liggen, geheugen, defecte harde schijf of defecte Windows installatie. Na wat uren werken had ik alle mogelijke oplossingen geprobeerd maar de foutmelding werd nog steeds getoond.

Hoe nu verder?
Windows is zo vriendelijk om wat er fout gaat te registreren in zogenaamde .dmp bestanden. Deze vind je op de volgende locaties:

  • C:\Windows\minidump\*.dmp (meerdere bestanden)
  • C:\Windows\memory.dmp

Het nadeel is dat er heel veel informatie in die bestanden staat waar je niet in geïnteresseerd bent. Het memory.dmp bestand van mijn eigen computer is 1866 MB groot. Gelukkig is er het gratis programma met de naam WhoChrased dat deze bestanden voor jouw kan analyseren.

Analyseer .dmp bestanden met WhoChrased.

Alle overbodige informatie wordt weggefilterd en het resultaat ziet eruit zoals hieronder. Nou krijg je wel een foutcode terug zodat je specifieker op internet kan zoeken. Naast de foutcode kan je ook zoeken op bestandsnaam.

crash dump file: G:\MEMORY.DMP
This was probably caused by the following module: fltmgr.sys (FLTMGR!FltDecodeParameters+0x193C)
Bugcheck code: 0x50 (0x8200010000040010, 0x0, 0xFFFFA488CDC8ABC1, 0x4)
Error: PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
file path: C:\WINDOWS\system32\drivers\fltmgr.sys
product: Microsoft® Windows®-besturingssysteem
company: Microsoft Corporation
description: Microsoft Bestandssysteemfilterbeheer
Bug check description: This indicates that invalid system memory has been referenced.
This appears to be a typical software driver bug and is not likely to be caused by a hardware problem.

Hoe kom ik aan .dmp bestanden?
Werkt je laptop nog omdat de foutmelding niet continu wordt getoond? Dan kan je WhoChrased downloaden en installeren op de laptop. Klik op Analyse en wacht tot dat het programma klaar is. Het rapport vind je door naar onderen te scrollen.

Als je alleen nog maar de foutmelding te zien krijgt en je laptop start niet meer op dan heb je een rescue disk nodig. Dit is een USB/DVD waar vanaf je kan opstarten en die je toegang geeft tot de bestanden op jouw harde schijf.

Ik heb het gratis Ubuntu Desktop gedownload als .iso bestand. Ubuntu is net als Windows een besturingssysteem. Na het downloaden heb ik dit bestand op een DVD gebrand met ImgBurn. Als je de laptop opstart vanaf de DVD dan vraagt Ubuntu of je het besturingssysteem wilt installeren of de Live cd wilt gebruiken. Kies voor de Live cd zodat er geen wijzigingen aan de Windows 10 installatie worden doorgevoerd.

Je hebt nu een werkend besturingssysteem en kan gewoon de bestanden van de harde schijf benaderen. Sluit een USB stick aan en ook die zal worden herkend. Zoek nu de .dmp bestanden op en kopieer die naar de USB stick.

Installeer WhoChrased op een Windows computer en sluit de USB stick hier op aan. Klik in WhoChrased bovenin op Options en vervolgens op Directories. Klik op Add en voeg de locatie van de USB stick toe. Standaard staat C:\ vermeld. Om verwarring te voorkomen kan je deze verwijderen. Klik op OK om het scherm te sluiten. Bovenin vind je de knop Analyze, klik hierop en wacht tot dat het programma klaar is. Het rapport vind je door naar onderen te scrollen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.