Git op een makkelijke manier uitgelegd met cheatsheet

Logo van versiebeheersysteem GIT.Vanaf mijn MBO opleiding heb ik gebruik gemaakt van SVN als versiebeheersysteem voor applicatiecode. Ongeveer 4 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met GIT als versiebeheersysteem. Dit was toen voor Autostrada.tv. Ik maakte gebruik van Bitbucket die als versiebeheersysteem GIT heeft.

Sinds ongeveer 1 jaar zijn we bij het bedrijf waar ik overdag werk overgestapt naar Gitlab. Zij gebruiken ook GIT als versiebeheersysteem. Er zijn twee mogelijkheden om met GIT te werken die je ook kan combineren:

  1. Via de terminal of commandline met commando’s
  2. Via een GUI zoals PHPStorm (betaald) of Sourcetree (gratis)

Een GUI werkt over het algemeen prima. Maar echte programmeurs gebruiken liever commando’s. Veel sneller en krachtiger. Voor nieuwe programmeurs kan GIT en het gebruiken van commando’s nog wel eens wennen zijn.

Ik was van de week op zoek naar een specifiek commando en kwam uit op de website van Roger Dudler. Hij heeft in het Engels uitgelegd hoe het werkt, wat welke commando’s doen en hoe je ze moet gebruiken. Voor het gemak heeft Pieter Michels het naar het Nederlands vertaald.

Ben je op zoek naar een gemakkelijke uitleg, een overzicht van commando’s of een cheatsheet? Bezoek dan zeker zijn website.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.