Liever Windows 7 dan Windows 10

Windows 7 logo.Inmiddels heb ik al vele jaren ervaring met alle Windows versies vanaf 95 en hoger. Afgelopen jaren werd Windows 10 aangekondigd als het besturingssysteem voor de toekomst. Met twee grote updates per jaar wordt er nog continu aan gesleuteld.

In het begin werd nog gezegd dat Windows 10 het laatste besturingssysteem zou zijn dat Microsoft uit zou brengen. Voorgaande versies hadden allemaal een maximale levensduur. Windows 8 en eerder is al afgeschreven. Echter heb ik op internet al gelezen dat ook Windows 10 een maximale levensduur heeft gekregen.

Persoonlijk vind ik Windows 7 toch nog het fijnste werken. Windows is bekend van een besturingssysteem dat een startknop, taakbalk en bureaublad heeft met kleine icoontjes. Vanaf Windows 8 heeft Microsoft geprobeerd hier verandering in te brengen. Windows 8 was gedurfd maar werd niet echt warm ontvangen. In Windows 8.1 werden verbeteringen doorgevoerd zodat het weer wat meer op Windows 7 ging lijken.

Windows 8 heeft maar een kort leven gehad en werd al snel opgevolgd door Windows 10. Om zoveel mogelijk Windows 10 installaties te krijgen werd het zelfs gratis weggegeven. Dit was nieuw voor Microsoft omdat ze normaal altijd licenties verkochten. Dit heeft gewerkt en daardoor zijn veel mensen overgestapt.

Ik vind Windows 7 fijn omdat het goed werkt, stabiel is en lekker snel. Het heeft een mooi design met duidelijke indeling. Je kan alles gemakkelijk vinden. Windows 10 heeft een plat design, grote knoppen en veel lege vlakken. Voor het Configuratiescherm hebben ze een Instellingen scherm neergezet. Wat is er mis met het Configuratiescherm?

Ook het startscherm is veel te groot met die tegels die geïntroduceerd zijn in Windows 8. Het Windows 7 startmenu is veel compacter. Windows 10 verandert ieder half jaar een beetje. Het installeren van die update duurt soms wel 4-6 uur. Na de update weet je nooit helemaal zeker of alles nog juist werkt. Windows 7 heeft deze updates niet. De grootste waren de servicepacks.

Wat ik mis in Windows 7 en wat de opvolgers wel hebben, is de mogelijkheid om schermen naast elkaar te zetten. Ik heb het dan over de Windows toets + pijltje toetscombinaties om bijvoorbeeld twee Word documenten naast elkaar te zetten.

Windows 7 heeft zich ruim bewezen en lijkt in het algemeen op de voorgangers Vista, XP, 98, 95. Het is vertrouwd. Dit blog heb ik trouwens geschreven op een laptop met Windows 7. Ik heb deze ook bijgewerkt naar Windows 10, maar niet alle hardware werd dan meer ondersteund. Dus ik heb gewoon weer Windows 7 erop gezet zodat alles weer werkt.

Misschien hadden ze Windows 10 de indeling van Windows 7 moeten geven. Maar soms moet je als bedrijf ook iets proberen en dat heeft Microsoft zeker gedaan. Dit getuigt ook wel een beetje vorm van lef. Moet ik dan helemaal niets hebben van Windows 10? Nee hoor zo erg is het niet. Maar als ik kan kiezen, dan kies ik voor Windows 7.

Lees de reacties onder dit blog om goedkoop Windows licenties aan te schaffen.

Ben jij wel een Windows 10 gebruiker? Laat dan in de reacties hieronder horen waarom.

5 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.