Rechten in WordPress instellen tot op detail ontbreekt

Rechten tot detail instellen in WordPress is niet mogelijk.In de afgelopen 10 jaar heb ik veel WordPress websites zelf ontwikkeld. Hieronder vallen kleine maar ook grote websites. Met WordPress is veel mogelijk en ik ben overtuigd van de kracht.

Iets wat toch wel ontbreekt zijn de rechten binnen WordPress. Iedere gebruiker krijgt een rol, bijvoorbeeld beheerder of redacteur. Hieraan zitten rechten gekoppeld die bepalen wat de gebruiker wel of niet kan. Voor de WordPress core zelf werkt dit prima. Maar er zijn vrijwel geen WordPress websites zonder plugins. Deze maken het gemakkelijk om snel  functionaliteit toe te voegen.

Dan komen we meteen aan bij het probleem. De meeste plugins ondersteunen de rollen van WordPress niet, half of voegen juist weer hun eigen rollen toe. Daarnaast zijn er ook plugins die functionaliteit toevoegen om de rollen en rechten binnen WordPress te beheren. Zo heb je bijvoorbeeld User Role editor waar ik in het verleden mee gewerkt heb.

Natuurlijk voldoet dit wel aan de gedachte om WordPress uit te breiden met functionaliteiten door middel van plugins. Maar sommige functionaliteit mag gerust in de basis zitten. Eens in de zoveel tijd wordt een plugin overgenomen in WordPress zelf omdat die veel gebruikt wordt of handige functionaliteiten biedt.

Het zou daarom super zijn als je in WordPress een nieuwe optie “Rechten” krijgt waar je per menu optie of plugin functionaliteit kan bepalen welke rol iets wel of niet mag. Zo wordt de verantwoording niet bij de plugin ontwikkelaars gelegd maar bij WordPress en kan er meer met een standaard worden gewerkt. De enige verantwoordelijkheid voor de plugin ontwikkelaars is dat ze luisteren naar de rollen en rechten van WordPress. Hier zal wel op gestuurd moeten worden.

Voor een simpel blog zijn de uitgebreide rechten dan niet nodig en voldoen de standaard rollen. Voor de grotere websites kan dit zeker van toegevoegde waarde zijn. Zeker nu de AVG van kracht is geworden. Niet iedereen heeft toegang nodig tot WooCommerce of de abonnees van de Mailpoet nieuwsbrief plugin. Soms kan het ook fijn zijn om het aantal opties te beperken voor websites met veel functionaliteit. Twintig opties in de zwarte zijbalk voor gebruikers zonder WordPress ervaring kan best afschrikwekkend werken.

Met het schrijven van PHP code kan je rechten ook al een eind tot in detail instellen. Maar dit is niet voor iedereen een oplossing. Daarnaast ga je weer meer richting het ontwikkelen van een plugin die er eigenlijk al is. Of het wordt maatwerk voor een specifieke website.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan WordPress 5.0 die voorzien wordt van de nieuwe Gutenberg editor. Misschien dat ze in WordPress 6.0 functionaliteit in kunnen bouwen voor betere rollen en rechten.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.