Ik kan upgraden naar Windows 10, werkt alles dan nog?

Zo af en toe krijg ik de vraag van gebruikers of ze naar Windows 10 kunnen upgraden zonder problemen. In veel gevallen zal dit geen probleem zijn. Vooral voor computers of laptops die de afgelopen 5 jaar geproduceerd zijn. Is het apparaat ouder dan 5 jaar dan kan het wel een probleem vormen.

Dit probleem speelt zich dan meestal af op hardware niveau. Niet alle hardware kan via drivers juist aangestuurd worden. Drivers zijn de software die je installeert in Windows om bijvoorbeeld gebruik te kunnen maken van je grafische kaart of je dvd speler. Windows heeft zelf ook drivers, maar de drivers van de fabrikant werken het beste.

Het kan zijn dat de Windows 10 upgrade software aangeeft dat upgraden mogelijk is. Tijdens de controle wordt er vooral gekeken naar: processor, RAM, harde schijf en grafische kaart. Alleen zit er nog veel meer hardware in bijvoorbeeld een laptop zoals USB poorten of een kaartlezer.

Ik heb een Asus UL50VG die ik ongeveer 10 jaar geleden heb gekocht. Deze werd toen met Windows 7 geleverd. Windows 10 gaf aan dat ik kon upgraden. Dit heb ik 2 jaar geleden gedaan en het werkte perfect. Sindsdien kan ik geen gebruik meer maken van de HDMI poort. In deze laptop zit een dubbele grafische kaart. Een op het moederbord en een losse NVIDIA G210M die verantwoordelijk is voor de HDMI poort.

Windows 10 installeert de drivers voor NVIDIA grafische kaart niet omdat deze ontbreken. NVIDIA levert wel driver software, maar zodra je deze installeert geeft hij aan dat er geen NVIDIA grafische kaart aanwezig is. Onder Windows 10 kan ik dus de driver software niet installeren en daardoor geen gebruik maken van de HDMI poort.

De enige oplossing was om de laptop opnieuw te voorzien van Windows 7. Voor deze versie zijn alle drivers beschikbaar bij Asus. Windows 10 wordt niet ondersteund. Ook kan ik nu de driver software van NVIDIA zonder problemen installeren.

Als je wilt upgraden naar Windows 10 controleer dan eerst of alle drivers beschikbaar zijn. Dit doe je het gemakkelijkste door naar de website van de fabrikant te gaan. Je hebt hiervoor wel het type nummer nodig. Dit staat aan de zijkant of onderkant van het apparaat. Je kan ook << fabrikant typenummer drivers >> in Google invullen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.