Windows 10 Pro of Home OEM of RETAIL hoe zit dat nou

Windows 10 is op dit moment “het” besturingssysteem van Microsoft. Van alle computers die voorzien zijn van Windows heeft 10 een aandeel van iets meer dan 50%. Wil je in een winkel nog een computer of laptop vinden met een eerdere Windows versie dan moet je goed zoeken.

Zo af en toe krijg ik van bezoekers van mijn website de vraag wat nou het verschil is tussen Windows 10 Home en Pro. Heel kort samengevat is Home de versie voor particulieren en Pro wordt gebruikt in de zakelijke wereld. Voor thuisgebruikers heeft Pro niet echt meerwaarde.

Om het nog wat gemakkelijker te maken zijn er naast Home en Pro ook nog de edities Enterprise en Education. Hiermee komt het totaal aantal edities uit op 4. Naast deze heb je nog wat andere edities zoals Pro Education en apparaat specifieke versies zoals IoT en Team. Tot maart 2018 was er ook nog Windows 10 S. Dit was een uitgeklede versie van Windows 10 voor goedkope apparaten en het onderwijs. Supersnel maar ook beperkt in gebruik. Standaard konden alleen apps uit de Windows Store geïnstalleerd worden.

Als je een Pro licentie koopt krijg je ten opzichte van Home o.a. de volgende extra functionaliteiten:

  • Bitlocker, encryptie van je harde schijf
  • Remote Desktop, inloggen op afstand op je computer
  • Hyper-V,ondersteuning voor virtualisatie software van Microsoft
  • Active directory, inloggen via een server en ondersteuning voor netwerkschijven
  • Meer controle over wanneer welke updates geïnstalleerd worden

Als je een editie hebt gekozen moet je nog een keuze maken uit de licentie type OEM en RETAIL. OEM staat voor Orignal Equipment manufacturer en wordt standaard geleverd bij nieuwe apparaten. Een OEM versie mag je alleen gebruiken voor een nieuw apparaat of wanneer je een computer helemaal opnieuw installeert.

Heb je een Windows 8 computer en wil je die upgraden naar Windows 10 Home dan moet je een RETAIL versie kopen. Functioneel gezien zijn OEM en RETAIL hetzelfde. Financieel gezien is OEM een goedkoper dan RETAIL. Het is goedkoper omdat Microsoft er op deze manier voor wil zorgen dat hun besturingssysteem zoveel mogelijk wordt gebruikt.

Bezoek deze pagina voor een overzicht van goedkope Windows 10 licenties.

Een reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.