Alternatieven voor Truecrypt harde schijf encryptie

Jarenlang was Truecrypt een bekende oplossing om harde schijf encryptie toe te passen. Sinds 2015 wordt er getwijfeld aan de betrouwbaarheid. Er zouden lekken gevonden zijn. De ontwikkelaars zelf adviseerde om geen gebruik meer te maken van Truecrypt.

Zij adviseerde als alternatief Microsoft Bitlocker voor Windows besturingssystemen. Nadeel hiervan is dat dit alleen beschikbaar is voor Professional of hoger. Home edities beschikken hier niet over. MacOs gebruikers kunnen gebruik maken van de ingebouwde harde schijf encryptie bekend onder de naam FileVault.

Waarom zou je gebruik maken van encryptie? Je zal vast niets te verbergen hebben. Toch zou je niet willen dat onbekenden bij je foto’s, documenten of e-mail kunnen? Veel Windows gebruikers denken dat bestanden veilig zijn met een wachtwoord op hun gebruikersaccount. Helaas, als de harde schijf niet voorzien is van encryptie kan je deze op een andere computer aansluiten en heb je toegang tot alle bestanden. Wil je dat voorkomen dan zal je toch encryptie moeten gebruiken.

Onlangs ontving ik via e-mail een link naar een pagina met Truecrypt alternatieven. Sommige van die alternatieven stammen af van Truecrypt en worden ook wel forks genoemd. Het eerder genoemde Microsoft Bitlocker staat hier ook bij.

Veracrypt is zeker de moeite waard. Het is veiliger en sneller dan Truecrypt. Veracrypt wordt ook door externe beveiligingsexperts gecontroleerd. De ontwikkelaars zeggen dat het beschermd is tegen nieuwe brute-force aanvallen.

Een belangrijke tip wanneer je met encryptie aan de slag gaat. Bewaar je sleutel of wachtwoord goed! Heb je die niet meer dan kan je, afhankelijk van de gekozen encryptie, nooit meer bij jouw bestanden.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.