Waarom een typecursus toegevoegde waarde heeft

Op het moment dat ik dit blog schrijf ben ik 31 jaar. Ongeveer 20 jaar geleden stelden mijn ouders voor dat ik een typecursus ging volgen. In deze cursus zou ik leren typen met 10 vingers. Ik was toen 11 jaar en om heel eerlijk te zijn zag ik het niet zo zitten. Computers interesseerden me nog niet zoveel. Ik wilde liever buitenspelen.

Wekelijks was er in de buurt een les waar je in groepsverband leerde typen. Daarnaast had je ook nog huiswerkopdrachten. Oefeningen begonnen simpel maar werden steeds moeilijker. Dit met als doel om hele teksten met 10 vingers blind te kunnen typen. Met blind wordt bedoelt dat je niet naar het toetsenbord staart terwijl je de juiste toetsen indrukt.

De cursus werd afgesloten met een examen wat een diploma op zou leveren. Wat was ik boos toen ik gezakt was voor het examen. Ik had net iets teveel fouten gemaakt. Verkeerde toetsaanslagen kon je niet weghalen tijdens het examen. Ze hadden de delete knop geblokkeerd.

Na nog wat oefeningen ben ik opnieuw voor examen opgegaan en toen wel geslaagd. In 1999 heb ik mijn diploma gehaald. De jaren daarna heb ik veel getypt op de computer voor mezelf maar ook voor vriendjes op school. Ik was een kei in het overtypen van teksten van papier. Hoe meer ik oefende hoe sneller ik werd.

Een aantal jaren later begon ik ook de wereld van de IT te ontdekken. Toen kwam ik er pas achter hoe waardevol de cursus is geweest. Ik ben mijn ouders daarom ook nog steeds reuze dankbaar dat ze dit voorgesteld hebben. Ik moet er niet aan denken dat ik alle e-mails, teksten, blogs of code die ik de afgelopen 10 jaar heb geschreven met 1 of 2 vingers zou moeten typen. Inmiddels heb ik zoveel ervaring dat ik naast het typen ook gewoon een gesprek met een collega kan voeren. Het is een gewoonte geworden.

Toen ik op typecursus zat had je nog geen online cursussen. Inmiddels heb je die wel. Je kan dus ook thuis leren typen met 10 vingers. Een diploma is leuk, maar het is geen must. Doe het vooral voor jezelf want je hebt er alleen maar voordeel bij. Zowel privé als zakelijk. Voor een werkgever ben je veel productiever.

Waarom zou je niet al je vingers gebruiken in plaats van twee voor het uitvoeren van dezelfde taak?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.