Welke tools ik gebruik om WordPress websites te ontwikkelen

De afgelopen tijd heb ik vraag gekregen welke tools (lees: programma’s) ik gebruik om WordPress websites te ontwikkelen. In dit blog beantwoord ik die vraag. Heb jij ook handige tools? Plaats ze dan als een reactie onder dit blog.

PHPStorm – Ontwikkeling
Dit programma gebruik ik voor het ontwikkelen van PHP code voor child themes of eigen plugins. PHPStorm biedt ook ondersteuning voor HTML en CSS. Jarenlang heb ik Adobe Dreamweaver gebruikt, maar dat werd al even niet meer onderhouden.

PHPStorm is helaas niet gratis. Kost ongeveer 80 euro per jaar maar dat is het zeker waard. Deze tool ondersteund ook koppelingen met versiebeheersystemen zoals SVN en GIT.

Beschikbaar voor Windows en macOS

FileZilla – Uploaden / downloaden van bestanden
Dit is misschien wel een van de bekendste gratis FTP programma’s om bestand en te uploaden en te downloaden. Ik gebruik het al jaren om nieuwe websites te uploaden of om een kopie te maken van bestaande WordPress websites.

Je kan er een teksteditor aan koppelen zodat je direct via de tool bestanden kan bewerken. FileZilla ondersteund alle bekende protocollen zoals FTP, SFTP en SSH.

Beschikbaar voor Windows en macOS

PHPMyAdmin – MySQL database beheer
Voor het beheren van MySQL databases en tabellen maak ik gebruik van het webbased systeem PHPMyAdmin. Een handige gratis tool waarmee je snel tabellen toe kan voegen, alles kan verwijderen of mutaties door kan voeren. Ik gebruik hem vooral om back-ups te maken of terug te plaatsen.

De meeste hostingbedrijven bieden PHPMyAdmin standaard aan. Om heel eerlijk te zijn ken ik geen ander webbased systeem. Ontwikkel je websites lokaal dan zijn MySQL Workbench voor Windows of Sequel Pro voor macOS handige programma’s.

Voor sommige websites maak ik gebruik van de tools mysql of mysqldump via de terminal. Het gaat in dit geval om websites die databases hebben die honderden megabytes groot zijn. PHPMyAdmin kan hier niet  goed mee overweg.

Notepad++ – Tekstmutaties doorvoeren in o.a. CSV
Op Windows gebruik ik al jaren Notepad++. Een gratis programma waarmee je alle tekstbestanden kan openen waaronder ook PHP bestanden. Notepad++ zorgt ervoor dat de PHP code de juiste kleuren krijgt voor functies en variabelen. Ik gebruik deze tool ook om mutaties door te voeren in SQL bestanden. Of om ; te veranderen naar , in een CSV bestand voordat ik dit importeer in WordPress.

Helaas werkt Notepad++ alleen op Windows. SublimeText is een goed alternatief als je macOS gebruiker bent.

Chrome / Firefox / Edge / IE / Safari – website testen
Websites die ik ontwikkel test ik in Chrome, Firefox, Edge, IE en Safari. Iedere browser heeft over een website toch net weer een andere mening. Het zit hem vaak in de pixels. Daarnaast werken sommige Javascript functies wel in Chrome maar niet in IE.

In Chrome en Firefox gebruik ik standaard de web developer toolbar. Handig voor CSS of om Javascript errors te debuggen. Daarnaast maakt de web developer toolbar het ook heel makkelijk om responsive websites te testen. Je kan wisselen tussen verschillende apparaten, landscape en portrait, resoluties, laadsnelheid etc.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.