Hoe ik een harde schijf softwarematig wis en hardwarematig vernietig

Zo nu en dan krijg ik een harde schijf van iemand met de vraag of ik deze kan wissen en vernietigen. Het doel ervan is dat de harde schijf nooit meer werkt en dat er niemand bij de bestanden kan. Bestanden kunnen financiële gegevens, foto’s van vakanties, documenten, inloggegevens etc. zijn.

In dit blog leg ik uit welke stappen ik onderneem om ervoor te zorgen dat de harde schijf nooit meer werkt. Hiermee wordt wel een ouderwetse harde schijf bedoelt en niet de SSD die steeds vaker worden gebruikt.

Gewiste bestanden terughalen:
Heb je per ongeluk bestanden verwijderd die je graat terug wilt hebben? Gebruik dan het gratis Piriform Recuva. In het verleden heb ik voor mensen foto’s van hun kinderen teruggehaald omdat ze per ongeluk de USB stick hadden geformatteerd.

Softwarematig wipen:
Ik begin altijd eerst met het softwarematig wipen van de volledige harde schijf. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken wis ik alle partities en maak vervolgens een grote partitie aan. Deze wipe ik met het gratis programma Piriform CCleaner. Ik kies ervoor om de volledige partitie minimaal 3 keer te wipen. Meer is beter maar duurt ook langer.

Formatteren is niet voldoende! Je moet hem wipen. Hiermee wordt alle achtergebleven data vernietigd door deze te overschrijven met 0 en 1. Zinloze data dus. In theorie zou je de harde schijf nu opnieuw kunnen gebruiken, weg kunnen geven of verkopen.

Hardwarematig vernietigen:
De bestanden zijn nu gewiped. Neem de harde schijf en een hamer mee naar buiten. Leg hem ergens op de grond en geef er een aantal flinke tikken in de buurt van de motor. Leef je uit. Het mag. Hoe harder hoe beter. Vergeet niet om een veiligheidsbril te dragen want er kunnen losse stukjes rondvliegen. Zit hij helemaal in elkaar? Schud deze dan een paar keer op en neer. Hoor je onderdelen rammelen dan is hij hardwarematig vernietigd. Als je niets hoort. Leg hem dan terug en leef je nog een paar minuten uit.

Gooi vervolgens de harde schijf in de kliko.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.