Partities overzetten: eerst met EaseUS daarna met Macrium Reflect

Ik kreeg vandaag het verzoek om een volledige harde schijf 500GB over te zetten naar een SSD 250GB. De reden dat de SSD kleiner was komt omdat er nog maar 150 GB wordt gebruikt. De 250GB zou meer dan genoeg moeten zijn.

De harde schijf zat in een Lenovo Thinkcenter met een Intel i5 processor. Eigenlijk was de harde schijf de grootste vertrager en dat was ook de reden om hem te vervangen. Op de harde schijf zaten 3 partities die overgenomen moesten worden. Door gebrek aan ruimte moesten deze wel opnieuw ingedeeld worden.

Oplossing 1, te weinig stroomkabels:
Ik wilde de nieuwe SSD aansluiten om vervolgens met een EaseUS DiskCopy cd alle partities over te zetten. Eenmaal de kast opengemaakt kwam ik tot de conclusie dat er geen vrije stroomkabels meer over waren.  Aangezien ik een CD wilde gebruiken kon ik de stroomkabel van de DVD speler niet gebruiken.

Oplossing 2, alle partities overgezet maar Windows start niet op:
Ik heb toen de oude harde schijf en de SSD aangesloten op mijn eigen computer. Vervolgens heb ik EaseUS Partition Master Free geïnstalleerd. DIt programma heb ik opdracht gegeven om alle partities over te zetten naar de SSD.

Na een uur was alles succesvol overgezet. De SSD heb ik toen in de Lenovo Thinkcenter gemonteerd en vervolgens de computer aangezet. Maar de computer vond Windows 7 niet. Het enige wat er werd getoond was een wit knipperend streepje.

Blijkbaar heeft EaseUS Partition Master Free alleen de partities overgezet maar niet de instellingen om vanaf een partitie op te starten.

Oplossing 3, Macrium Reflect 7 Free edition:
De SSD heb ik weer aangesloten op mijn eigen computer. Omdat ik niets aan de partities had heb ik deze weer verwijderd. Hierna heb ik Macrium Reflect 7 Free edition geïnstalleerd. Dit programma kan hetzelfde als EaseUS Partition Master Free maar is wel wat lastiger in gebruik.

Dit programma heb ik opdracht gegeven om alle partities over te zetten naar de SSD. Nadat alles was overgezet heb ik de SSD weer Lenovo Thinkcenter gemonteerd. Nu startte de computer Windows 7 wel op en nog snel ook. Voorheen duurde het minuten, nu maar enkele seconden.

Belangrijke tip voor Macrium Reflect:
Partities kan je vergroten en verkleinen op de nieuwe SSD. Heb je 2 partities en zit hier tussen ruimte. Dan kan je die niet toekennen aan de tweede partitie. Alleen aan de voorgaande partitie. Reken van te voren daarom uit hoe groot iedere partitie maximaal kan zijn.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.