Kan het kwaad om meerdere virusscanners te installeren?

Gebruik je Windows dan heb je een virusscanner nodig. Ben je klant bij Ziggo of KPN dan kan je gebruik maken van de gratis antivirus beveiliging die zij aanbieden.

Als je de computer gebruikt om een beetje te internetten, af en toe een e-mail te sturen of om te Netflixen. Dan is een gratis virusscanner zoals Avast, AVG of Avira Antivir voldoende.

Maar tegenwoordig gebruiken we de computer ook voor webshop bestellingen en doen we onze belastingaangifte via de browser. Dan is een gratis beveiliging niet voldoende. Je werkt dan met persoonlijke en financiële gegevens. Misbruik wil je voorkomen.

Vroeger kwamen de virussen via diskettes, toen cd/dvd en later USB sticks binnen. Deze mediums worden tegenwoordig amper nog gebruikt. Vrijwel alle virussen komen binnen via internet. Je hebt virusscanners nog als losse beveiliging, maar tegenwoordig heb je ook een firewalls nodig. Virusscanners en firewall worden vaak samen aangeboden onder de naam internet security of total protection.

Bekende namen zijn:

  • Kaspersky Internet Security
  • GDATA Internet Security
  • Avast Internet Security
  • McAfee Total Protection

Nou kan je misschien denken, waarom installeer ik geen 2 virusscanners. Bijvoorbeeld Kasperksy en GDATA. Dan ben je dubbel beveiligd. Helaas is dat niet helemaal waar. Hieronder lees je een aantal redenen waarom je het beter niet kan doen.

Reden 1: ze nemen harde schijf ruimte en processor tijd in
Als je 2 virusscanners installeert kost dat veel meer ruimte op de harde schijf. Wel kost het processor tijd, want allebei de programma’s moeten continue alles scannen. De computer wordt dus trager.

Reden 2: ze maken gebruik van elkaars scantechnieken
Een aantal bedrijven die virusscanners ontwikkelen maken gebruik van elkaars scantechnieken. De juiste term hiervoor is eigenlijk engine. De meeste virusscanners hebben meerdere engines die ze gebruiken om bestanden te scannen. De kans bestaat bij 2 virusscanners dat je dezelfde engines hebt die dus hetzelfde doen.

Reden 3: ze vallen elkaar aan
Sommige virusscanners zien elkaar ook als onveilig. De ene virusscanner kan zo een andere virusscanner kapot maken door bestanden van de virusscanner te verwijderen of in quarantaine te zetten.

Reden 4: ze verschillen van mening over een virus
De ene virusscanner vind een bestand wel een trojan en de andere niet. Welke ga je dan geloven als het om een Word document gaat van een bekend persoon?

Reden 5: dubbele kosten
Voor internet security of total protection moet je een betaalde licentie hebben. Deze varieert van 30 tot 60 euro. Bij twee virusscanners ben je dus al gauw meer dan 60 euro per jaar kwijt.

Vertrouw je de eerste virusscanner niet?
Als je de eerste virusscanner niet vertrouwd en daarom een tweede installeert? Waarom zou je de eerste dan niet vervangen door een betere? Vertrouwen in beveiliging is en blijft belangrijk.

Wat is de beste virusscanner?
Dit verandert ieder jaar. Voor een objectief advies verwijs ik naar de Consumentenbond die dit jaarlijks test. Op internet heb je ook een aantal vergelijkingswebsites waar je een goed beeld kan krijgen. Helaas worden sommige daarvan gesponsord voor leveranciers van virusscanners. Dat soort sites zijn dus niet altijd even objectief en betrouwbaar.

Heb ik twee antivirusscanners geïnstalleerd?
Nee, ik maak op dit moment gebruik van Ziggo Safe Online. Zij maken gebruik van F-Secure als leverancier. Tot op heden zeer tevreden. Voorheen heb ik jarenlang GDATA Internet Security gebruikt. Als second opinion doe ik af en toe wel Adwcleaner uitvoeren.

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.