Scan jouw website op dode links of broken hyperlinks

Voor iedere website is het belangrijk dat alle hyperlinks die op de website worden gebruikt blijven werken. Hyperlinks kunnen we onderscheiden in interne en externe links. Met interne links zorg je ervoor dat de bezoeker langer op jouw website blijft. De externe links sturen bezoekers door naar een website met meer informatie, een webshop etc.

Als jouw website  meerdere jaren bestaat dan heb je ook al veel content geschreven met daarin veel hyperlinks. Maar weet je wel of al die hyperlinks nog werken. Heb je oude berichten misschien verwijderd waardoor deze kapot zijn. Dit worden ook wel dode links of broken hyperlinks genoemd. Het gevolg hiervan is dat bezoekers op een 404 pagina komen, maar niet op de pagina waar jij wilt dat ze komen.

Om dit probleem op te lossen kan je in WordPress de plugin Broken Link Checker installeren. Een super plugin die eenvoudig in gebruik is. Alleen het nadeel is dat deze al 1 jaar niet meer wordt onderhouden. De plugin doet precies wat hij doet. Hij heeft alleen problemen met het checken van LinkedIn urls. Maar op PHP 7.2 en hoger krijg je wel PHP notices omdat er functies worden gebruikt die net meer ondersteund zijn.

Heb je geen WordPress website of wil je de Broken Link Checker niet gebruiken? Dan zijn er externe websites die hetzelfde doen zoals Dagvandedodelinks.nl. Op deze website vul je jouw domeinnaam in en de website gaat scannen. Bij veel hyperlinks kan je ook een e-mailadres opgeven en wordt het rapport gemaild.

Bovenstaande website is van het Rotterdamse bureau HVMP Internet Marketing. Zij hebben het initiatief genomen om 1 november uit te roepen tot dag van de dode links. Dit is dezelfde dag waarop in Mexico de dag van de doden wordt gevierd. Ik vind het een goed initiatief. Al zouden deze controles vaker dan 1 keer per jaar uitgevoerd mogen worden.

Wil je ook weten welke hyperlinks, die naar jou verwijzen, op andere websites of in zoekmachines niet meer werken? Installeer dan de Redirection plugin.

Scan jouw website op dode links of broken hyperlinks.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.