Gratis, betaald of maatwerk WordPress thema’s uitgelegd

WordPress is misschien wel een van de bekendste open source content management systemen (CMS) in de wereld. Op dit moment heeft het een aandeel van 32% wat aangeeft dat het zich wel bewezen heeft in de markt.

Maar met WordPress zelf kan je niet zoveel. Je hebt altijd een thema nodig voor de visuele presentatie van de website. Zonder thema zien bezoekers niets en heb je eigenlijk geen website. Een thema zorgt voor de voorpagina, tekstpagina’s, nieuwsberichten, overzichtspagina’s, formulieren etc.

Ben je van plan om een website in WordPress te laten realiseren en is die wereld nieuw voor je? Lees dan in dit blog hoe het zit met thema’s.

Thema’s zijn in te delen in drie groepen:

 1. Gratis thema’s
 2. Betaalde thema’s (ook wel premium genoemd)
 3. Maatwerk thema’s

1. Gratis thema’s
Veel thema’s zijn gratis te downloaden op internet en worden gemaakt door particulieren en bedrijven. Waarom gratis? Veel thema’s bieden een gratis versie aan van het betaalde thema. Als je het gratis thema hebt geïnstalleerd en je wilt meer functionaliteiten kan je gemakkelijk overstappen.

Sommige gratis thema’s zijn al heel goed. Voor Timdehoog.nl maak ik gebruik van de gratis versie van Phlox die helemaal aan mijn wensen voldoet. Ik weet ook dat er een premium versie is. Natuurlijk heb je ook gratis thema’s die geen betaalde versie hebben.

Het nadeel van gratis thema’s is dat iedereen op de wereld ze vrij kan gebruiken. Hierdoor kan het voor komen dat jouw website lijkt op de website van een ander bedrijf. Gelukkig bieden thema’s opties om kleuren, lettertypen en indelingen aan te passen. Dit noemen we customizen.

Download thema’s alleen vanaf WordPress.org. Dan weet je zeker dat deze aan de minimale WordPress eisen voldoen en dat er geen virussen in zitten. Met bijna 4000 thema’s moet er vast wel eentje bijzitten.

Nadeel van gratis thema’s is dat er soms functionaliteit meegeleverd wordt die je niet nodig hebt. Dit kan de website trager maken of lastiger om te beheren.

Waar moet je op letten:

 • Lees reviews, zijn mensen enthousiast of zijn er problemen
 • Wanneer is het thema voor het laatst bijgewerkt
 • Hoe is de ondersteuning van de ontwikkelaar
 • Kan je alles ermee maken wat je zou willen

Prijs:
0 euro

2. Betaalde thema’s
Betaalde thema’s bieden meer functionaliteiten dan een gratis thema. Daarnaast worden ze ook langer onderhouden. De kosten bedragen ongeveer 50 dollar per thema. Daar kan een bedrijf met een maatwerk thema niet tegenop.

Net als bij gratis thema’s geldt ook hier dat iedereen hetzelfde thema kan kopen. Sommige thema’s worden 10 keer verkocht en andere meer dan 100 keer.

Betaalde thema’s worden op internet verkocht via webwinkels zoals Themeforest.net of via de website van de auteur. Thema’s die je koopt via Themeforest.net voldoen aan een  strenge eisen net als de gratis thema’s op WordPress.org. Je kan er dus op vertrouwen dat deze veilig zijn. Standaard zit er 6 maanden ondersteuning van de auteur bij.

Nadeel van betaalde thema’s is dat er soms functionaliteit meegeleverd wordt die je niet nodig hebt. Dit kan de website trager maken of lastiger om te beheren.

Waar moet je op letten:

 • Lees reviews, zijn mensen tevreden
 • Wanneer is het thema voor het laatst bijgewerkt
 • Hoe zit het met de geld terug garantie
 • Kan je alles ermee maken wat je zou willen
 • Betaalde thema’s die gratis worden aangeboden zijn onbetrouwbaar (virussen)

Prijs:
Vanaf 29 dollar tot boven de 100 dollar, eenmalige aanschaf

3. Maatwerk thema:
Wil je echt een uniek thema hebben dat niemand anders heeft. Moet jou huisstijl 100% herkenbaar zijn als mensen jouw website bezoeken. Dan is maatwerk de enige oplossing. Je kan dan in overleg met de leverancier tot op de pixel bepalen hoe de voorpagina, vervolgpagina, overzichtspagina etc. eruit moet komen te zien. Vervolgens kan je bepalen welke functionaliteit je wel en niet nodig hebt.

Waar moet je op letten:

 • Bepaal welke pagina indelingen je nodig hebt
 • Bepaal welke functionaliteiten je nodig hebt
 • Wil je werken met Gutenberg of WYSIWYG editor
 • Hoe zit het met onderhoud van het thema in de toekomst

Prijs:
Gauw meer dan 1000 dollar

Een thema uitzoeken is net als een huis kopen (alleen dan goedkoper):
Voordat je een thema gaat uitzoeken is het handig om te weten wat de website moet kunnen. Maak een lijstje met de functionaliteiten die je minimaal nodig hebt.

Je wilt natuurlijk ook graag het thema zien. Op de website van WordPress.org kan je van alle thema’s een demo bekijken. Nadeel van deze preview is dat deze vrij standaard is wat inhoud betreft. Ik adviseer daarom om altijd de website van de auteur te bezoeken door op “Theme homepage” te klikken. De auteur kan zijn eigen thema veel mooier presenteren.

Vergeet niet dat je het thema nog aan kan passen. Jouw website hoeft er niet zo uit te zien zoals het wordt gepresenteerd. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met het kopen van een huis. Je moet er doorheen kijken. Gebruik je fantasie om te zien hoe het er met jouw eigen tekst, foto’s en huisstijl uit komt te zien.

Een bedrijf gaat jouw website ontwikkelen:
Wil je een bedrijf of een particulier een website laten ontwikkelen dan is het handig om alvast wat websites te bezoeken die je mooi vindt. Dit maakt het voor de leverancier makkelijker om jouw smaak te bepalen. Dit heeft zeker meerwaarde wanneer je een gratis of betaald thema wilt gebruiken en dus niet voor maatwerk kiest.

Een gratis of betaald thema aanpassen:
Voor elk bestaand thema geldt dat je dit uit kan breiden met eigen functionaliteit. Het bestaande thema wordt dan de parent genoemd en jouw eigen functionaliteit wordt ontwikkeld in een child thema. De functionaliteiten in het child thema gaan voor op die van het parent thema.

Pas nooit de functionaliteiten in het parent thema aan. Die wijzigingen gaan verloren bij de eerst volgende nieuwe versie van het parent thema. Houd er ook rekening mee dat hoe meer wijzigingen je in je child thema doorvoert hoe meer onderhoud dit kost. Iedere keer dat het parent thema een nieuwe versie krijgt moet je controleren of dit geen problemen veroorzaakt in je child thema.

 

Mis ik belangrijke informatie in dit ze blog? Laat het dan weten via de reacties hieronder.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.