One Click Accessibility plugin, tekst groter maken, contrast

Accessibility functionaliteit zorgen ervoor dat bezoekers de website makkelijker kunnen gebruiken. Normale mensen hebben deze functionaliteit niet nodig. Maar voor oudere mensen of mensen met een beperking zijn ze zeker van toegevoegde waarde.

De Nederlandse vertaling voor accessibility is toegankelijkheid en niet voor iedere website zijn deze functionaliteiten noodzakelijk. Dit is vooral afhankelijk van de doelgroep. Websites die er baat bij hebben zijn websites van de overheid of de zorg.

Om dit toe te voegen aan een WordPress website zijn er 2 opties

  1. Je voegt de functionaliteit zelf toe aan het thema met maatwerk, meerdere uren
  2. Je installeert een plugin die het toevoegt, 30 minuten

Voorbeelden van accessibility functionaliteiten:

  • Letters groter of kleiner maken (zoomen)
  • Pagina in grijstinten tonen
  • Negatieve contrast tonen
  • Lichte achtergrond
  • Hyperlinks duidelijk onderlijnen zodat ze herkenbaar zijn

Zelf toegankelijkheid functionaliteit toevoegen:
Het is iets te complex om in een blog uit te leggen hoe je zelf deze functionaliteiten toe kan voegen. Het voordeel is wel dat je zelf kan bepalen welke functionaliteiten je beschikbaar maakt.

Plugin One Click Accessibility installeren:
Als demo heb ik de gratis plugin One Click Accessibility geïnstalleerd voor de website van een woningcorporatie. Deze website heeft een maatwerk thema. De plugin is zo toegevoegd en je kan alle knoppen vertalen naar het Nederlands. In de basis werken de functionaliteiten goed, maar dit is ook afhankelijk hoe het thema is opgezet.

Aan de voorkant van de website komt een icoontje aan de zijkant te staan. Bezoekers kunnen hierop klikken om vervolgens de toegankelijkheid functionaliteit te gebruiken. De vraag is wel hoe gebruiksvriendelijk het is. Normaal zijn opties om in te zoomen boven in de website direct zichtbaar.

Screenshot van One Coick Accessibility plugin voor toegankelijkheid functionaliteit.

Conclusie:
Het is zeker de moeite waard om de plugin One Click Accessibility te proberen voordat je zelf de functionaliteit ontwikkeld. Het kan ontwikkeltijd en hierdoor geld besparen. Je kan het ook gebruiken om een discussie te beginnen wat wel en niet nodig is of hoe het eruit moet komen te zien.

Natuurlijk kan je ook zoomen met de browser zelf maar vooral oudere mensen zijn hier niet van op de hoogte.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.