Welke mobiele telefoons en smartphones ik heb gehad

Mijn neefje en nichtje zijn nog geen 10 jaar en hebben allebei al een smartphone. Toen ik 10 jaar was had ik nog geen mobiele telefoon. Ik en mijn leeftijdsgenoten waren daar ook nog niet mee bezig en mijn ouders vonden het ook niet nodig.

Mijn eerste was een Ben Motorola, externe antenne met diepvriesvak:
Toen ik 12 jaar was heb ik de mobiele telefoon van mijn oudste zus gekocht. Het was een zwarte Motorola van Ben en een monochroom display. Je kon er mee bellen en sms’en. Ik heb er een Ben prepaidkaart ingedaan.

De telefoon was zo groot dat hij niet in mijn broekzak paste. Ik kon hem alleen in een hoesje aan mijn riem hangen. Niet bepaald hip. Hij had een klepje over de verlichtte toetsen heen wat ook wel diepvriesvak werd genoemd.

Mijn tweede telefoon, Siemens A51 serie:
Dit werd wederom een prepaid telefoon. Dit keer een Siemens A51. Het precies nummer weet ik niet meer. Plezierige telefoon die zonder externe antenne perfect in mijn broekzak paste. Ook hiermee kon je alleen bellen en sms’en. Hij was blauw grijs van kleur en de toetsen waren verlicht.

De derde was een Motorola clamshell:
Ik weet het type niet meer. Hij was zilver met een blauwe voorkant. Prima telefoon waarmee je kon bellen en sms’en en ook een paar spelletjes kon spelen. Een clamshell telefoon is een telefoon die je openklapt net als een oester.

Op de voorkant van de telefoon zat ook een display zodat je kon zien wie er belde. Ten opzichte van mijn vorige telefoon was deze een stuk kleiner en paste die in mijn broekzak.

Ik werkte toen in een chrysantenkas en de baas had dezelfde telefoon waar hij ook tevreden over was. Toen zijn telefoon kapot ging heeft hij de mijne overgenomen en heb ik een nieuwe gekocht.

Vierde telefoon, weer een Motorola:
Heb toch wel een voorkeur voor Motorola. Deze versie was een Motorola Fone F3. Het was toen de dunste telefoon in de wereld. Lichtgewicht en de toetsen waren van titanium wat ook in vliegtuigen werd gebruikt. Niet veel later kwamen andere merken met nog dunnere.

De Fone F3 heb ik ook een aantal jaren gehad en vervolgens aan mijn vader gegeven. Die was een keer vergeten de telefoon uit zijn broekzak te halen voordat hij in de wasmachine verdween. Het resultaat was een verzopen telefoon die niet meer functioneerde. Zonde.

Telefoon in het water gevallen, of de wasmachine? Zet hem niet aan, maar leg hem 24 uur in een bak met rijst. Dit trekt het vocht eruit.

Vijfde telefoon, HTC Touch Cruise met Windows Mobile 6:
Na 4 domme telefoons, zo worden ze tegenwoordig genoemd, heb ik de overstap gemaakt naar HTC smartphone. Mijn eerste telefoon met touchscreen. Een hele stap vooruit met kleurenscherm en stylus pen. Later nog de upgrade gekregen naar Windows Mobile 6.1. De behuizing was van rubber en de toetsen aan de voorkant van aluminium. Best een luxe ontwerp, maar het werkte toch niet heel erg fijn. Dit was wel een toestel dat ik weer in een hoesje bewaarde.

Microsoft en telefoons gaat niet echt goed samen. Windows Mobile was het niet. Later hebben ze het nog eens geprobeerd met Windows Phone 8, maar ook daar hoor je niets meer over.

Zesde telefoon, HTC Desire
Na mijn fantastische ervaring met Windows Mobile heb ik HTC nogmaals een kans gegeven. Ik maakte de overstap naar de HTC Desire S. Mijn eerste kennismaking met Android als besturingssysteem. HTC was wel zo vriendelijk geweest om een eigen skin toe te voegen aan het uiterlijk met de naam HTC Sense.

De HTC Desire S is een fijne telefoon geweest. Aantal jaren gebruikt maar na een tijdje werden er geen updates meer uitgebracht door HTC. Ik bleef steken op een oude Android versie terwijl de rest van de wereld doorging. De veiligheid werd dus een steeds groter probleem. Dit probleem met Android speelt anno 2019 nog steeds.

Inmiddels had ik ook de overstap gemaakt van prepaid naar abonnement.

Zevende telefoon, terug naar Motorola
Voor mijn zevende smartphone ben ik toch weer teruggegaan naar Motorola. De helft van al mijn mobiele telefoons zijn van dit merk. Google had Motorola net overgenomen. Een jaar later was het al weer verkocht aan Lenovo.

Voor de definitieve keuze tussen twee Motorola X types ben ik naar de MediaMarkt geweest om daar om advies te vragen. De medewerker die mijn hielp kon heel goed de kaartjes die voor de telefoons hingen oplezen. Toen ik hem vroeg of hij me iets kon vertellen wat niet op de kaartjes stond werd het stil. Het enige wat er nog uitkwam was: de een heeft 4 processors en de ander 8. Die met 8 was duurder, dus is die ook beter was mijn vraag? Nee want Android gebruikt nooit meer dan 4 processors. Waarom zitten er dan 8 in vroeg? Geen idee en de medewerker was opeens iemand anders aan het helpen.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor degene met 4 processors. Op deze telefoon was stock Android geïnstalleerd. Dit betekent dat er geen skin wordt meegeleverd of andere wijzigingen door de fabrikant worden doorgevoerd. Een tijdje heb ik nog updates gekregen maar ook dat stopte opeens. Dit terwijl stock Android meestal langer updates krijgt dan de Android versies op o.a. Samsung en HTC.

Achtste telefoon, Apple iPhone SE
De accu van de Motorola werd steeds slechter en wegens het uitblijven van updates ben ik overgestapt op Apple. Mijn collega’s op het werk waren helemaal weg van Apple. Dat is het helemaal. Na alle modellen bekeken te hebben ben ik gegaan voor de Apple iPhone SE omdat deze gemakkelijk in mijn broekzak past. Ja het formaat broekzak dat is een dingetje bij mij.

Inmiddels heb ik alweer twee jaar de iPhone SE en ben er zeer tevreden over. Het werkt fijn samen met mijn Apple iPad. Nog belangrijker is dat ik nog steeds updates krijg. Dat is toch wel een pluspunt ten opzichte van Android.

Conclusie:
Ik had mijn eerste telefoon toen ik 12 was, ben nu bijna 32 jaar en 8 telefoons verder. Dat betekent dat ik ongeveer 2,5 jaar met een telefoon heb gedaan.

Mijn mooiste en beste telefoons zijn toch wel de Motorola X en Apple iPhone SE. Al was de Motorola Fone F3 in zijn tijd ook heel uniek en bijzonder.

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.