Elasticsearch zoekfunctie voor WordPress websites

Elasticsearch toevoegen aan een WordPress website.WordPress heeft zelf al een ingebouwde zoekmachine maar deze geeft niet altijd de beste resultaten. Het is al helemaal geen Google wat we gewend zijn. Zoeken is tegenwoordig heel belangrijk. Mensen zijn ongeduldig en willen meteen resultaat. Een goede zoekmachine kan daarbij helpen.

Het is tegenwoordig heel eenvoudig om over te stappen op een andere zoekmachine. Deze stap kan ervoor zorgen dat het aantal pageviews stijgt omdat ze niet weggaan.

Een voorbeeld is Elasticsearch van het Nederlandse bedrijf Elastic dat zich gespecialiseerd heeft in zoeken. Grote bedrijven als Airbus en Adobe behoren tot hun klanten. Om hier gebruik van te maken moet je Elasticsearch ergens kunnen installeren. Het is serversoftware net als Apache dat is voor de webserver. Niet elk hostingbedrijf ondersteund dit.

Voor WordPress heb je de gratis ElasticPress plugin om Elasticsearch aan jouw website te koppelen. Installeren en instellen is zo gebeurt. Het enige wat je nodig hebt is het adres van jouw zoekmachine wat in de meeste gevallen 127.0.0.1:9200 is. De plugin heeft verder niet heel veel opties.

Standaard geeft ElasticPress de opdracht aan de zoekmachine om alle content te indexeren. WooCommerce en gerelateerde berichten worden ook ondersteund. Voor meer informatie over o.a. het aanpassen van de zoekqueries kan je de documentatie bekijken.

Na het installeren zorgt de plugin ervoor dat voor iedere zoekopdracht ElasticSearch wordt gebruikt. Je kan het zoekformulier op jouw website ook nog uitbreiden met de optie autosuggest. Als bezoekers een zoekterm invullen dan worden de beste resultaten onder het zoekformulier getoond. Deze zijn aanklikbaar waardoor de bezoeker naar de betreffende pagina wordt gestuurd. Super handig want het scheelt weer een klik.

Sinds een maand heb ik Elasticsearch met ElasticPress voor een website met veel content ingesteld. Deze werkt al in de productieomgeving en de opdrachtgever is enthousiast over de resultaten. Op dit moment ben ik ook bezig om een blog aan te passen zodat deze gebruik maakt van de nieuwe zoekmachine.

Mocht je geen Elasticsearch kunnen installeren dan kan je het ook als externe betaalde dienst afnemen bij Elastic of bij Elasticpress.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.