Cookies, wat mag nou wel en wat mag nou niet

Cookies, wat mag nou wel en wat mag nou nietIedere website maakt gebruik van cookies. Dit zijn kleine niet schadelijke tekstbestandjes die op de computer worden opgeslagen. Deze zijn in te delen in:

  • Eigen cookies die worden gebruikt voor het functioneren
  • Cookies van andere partijen zoals Facebook, Google etc

Voor de cookies van andere partijen moet je toestemming vragen. Je kent ze wel die balken onder- of bovenin het scherm. Meeste mensen klikken op OK zodat de balk verdwenen is. Je kan ook doorklikken naar de privacy policy van een website voor meer informatie.

Ik heb ook een cookiemelding omdat ik gebruik maak van Jetpack Site Stats voor statistieken en Google Adsense voor advertenties. In mijn cookiemelding verwijs ik naar de privacy policy waar je kan lezen welke gegevens worden verzamelt.

Iedere website is continue in ontwikkeling. Er komen functionaliteiten bij of ze verdwijnen weer. Dit betekent dus dat je de privacy policy ook regelmatig moet controleren of deze nog up to date is. Dit is iets wat ook wel wordt vergeten door bedrijven.

Uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven de cookiemelding niet op orde hebben. Mede omdat de wet er nog niet helemaal duidelijk over is:

  • Wanneer moet je een cookiemelding tonen
  • Mag je een cookiewall gebruiken
  • Waar moet je toestemming voor vragen

Bovenstaande vragen worden beantwoord in het artikel “Onduidelijkheid over cookies: dit zijn de 3 meestgestelde vragen” op Frankwatching.com. In dat artikel wordt ook gelinkt naar een praktische handleiding geschreven door DDMA.

Foto door Josh Sorenson via Pexels

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.