Wifitracking? Binnenkort kan je jouw smartphone hiervoor afmelden

Wanneer jij met je smartphone in je broekzak door een winkelcentrum loopt kan er wifitracking toegepast worden.

Vaak wordt dit door winkels of marketingbureaus gedaan om de mensenstromen in kaart te brengen. Een winkel kan zo de indeling aanpassen om meer of minder aandacht voor een product te vragen.

Gemeenten kunnen het ook toepassen om de verkeersstromen van grote groepen mensen te volgen. Het kan toegepast worden in wijken, parken of tijdens evenementen.

Vanuit de privacywet mogen alleen locatiegegevens geregistreerd worden. Locatiegegevens vallen niet onder de persoonsgegevens. Om persoonsgegevens te registreren zal je eerst toestemming moeten geven.

Om te voorkomen dat je gevolgd wordt met wifitracking is de enige optie om wifi uit te zetten. Maar ja dat maakt je smartphone wel minder gebruiksvriendelijk. Toch is het ook wel handig om gebruik te maken van de draadloze netwerken in een stad.

De branchevereniging voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics (MOA) wil in 2019 met een landelijk volg-me-niet register komen. Dit is vergelijkbaar met het Bel-me-niet register. Alleen in de AVG staat dat een persoon juist toestemming moet geven. Een register om je toestemming in te trekken is dan juist de omgedraaide manier.

Deze maand wordt het voorstel ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Binnenkort zal je op internet lezen of het voorstel goedgekeurd is of niet. Wist je trouwens dat er een ook een register is om geen reclamepost meer te ontvangen?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.