Lenovo Ideapad 320-17ABR ventilator blijft continue blazen

Probleem:
Je hebt een Lenovo Ideapad 320-17ABR maar vanaf het begin dat je hem aanzet maakt de ventilator heel veel herrie. Naar mate de laptop minder te doen heeft gaat deze uit. Als de laptop hard moet werken begint de ventilator ook hard te blazen en dit maakt het werken niet aangenaam. Op het ene moment blaast hij hard, dan is hij stil en dan weer hard.

Dit probleem is al verschillende malen op het forum van Lenovo gemeld, maar een echte oplossing is er niet. Uit onderzoek blijkt dat de koeling niet optimaal is ingericht waardoor de laptop meer moet koelen. Op internet valt ook te lezen dat mensen de laptop hebben teruggebracht maar dat de nieuwe laptop hetzelfde probleem had.

Oplossing 1:
Installeer de laatste updates van Windows 10 door te klikken op Instellingen (tandwiel) en vervolgens op Bijwerken. Je kan ook de Media Creation tool downloaden om handmatig Windows 10 bij te werken naar de laatste versie. De laptop waarmee ik gewerkt heb liep 2 grote versies achter.

Oplossing 2:
Verwijder alle software van Lenovo die je niet nodig hebt. Sommige programma’s hebben namelijk behoorlijk wat capaciteit nodig waardoor de laptop harder moet werken. Twijfel je of je een bepaald programma moet verwijderen, vraag dan een expert om advies. Verwijder de software om de laptop bij te werken en optimaal te gebruiken niet.

Start Lenovo Companion op om de laatste updates te installeren voor drivers en Lenovo software.

Oplossing 3:
De ventilator maakt veel herrie omdat de processor op maximaal vermogen werkt. Door het maximaal vermogen wordt de laptop warm en moet er gekoeld worden. De oplossing is daarom om de processor niet op 100% te laten werken maar op 99%.

Door de processor te beperken werkt hij wel minder hard, maar dat is in dit geval maar 1%. Het kan zijn dat je in jouw geval nog iets verder naar beneden moet.

 1. Klik links onderin het scherm met rechts op het batterij icoon
 2. Klik op “Energiebeheer” en een nieuw scherm opent zich
 3. Klik op “De schema-instellingen wijzigen” voor het schema dat actief is
 4. Klik op “Geavanceerde energie-instellingen wijzigen” onderin het scherm
 5. Scroll in het lijstje naar beneden tot “Energiebeheer voor processor”
 6. Klik op het plusje voor “Energiebeheer voor processor”
 7. Klik op het plusje voor “Maximale processorstatus”
 8. Klik bij “Op accu:” op “100%” en verlaag dit naar 99%
 9. Doe hetzelfde bij “Aangesloten:”
 10. Klik op “OK” en op “Wijzigingen opslaan”
 11. Start de laptop opnieuw op

De ventilator zal nou minder herrie maken en minder vaak aangaan.

Oplossing getest op:
Lenovo Ideapad 320-17ABR met laatste Windows 10 versie

4 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.