Draadloos internet valt telkens uit, soms iedere 5 minuten

Draadloos internet valt telkens uit op jouw laptop.Probleem:
Opeens valt het draadloos internet uit. Draadloos uit en aan zetten helpt of de Windows probleem oplosser of de router herstarten. Maar om dit nou iedere 5 minuten te doen is niet zo fijn. Heel toevallig doet het probleem zich ook voor op andere apparaten die gebruik maken van draadloos internet.

Oplossing:
Dit probleem kan zich voordoen als er veel verschillende draadloze netwerken van hetzelfde kanaal gebruik maken. Voor de 2.4 netwerken zijn er 11 kanalen beschikbaar van 1 t/m 11. Deze kanalen werken op basis van radiofrequentie.

Doordat ieder huis wel een draadloos netwerk heeft kan het voorkomen dat kanalen dubbel worden gebruikt. Dit veroorzaakt storing. Vergelijk het met de radio die Veronica afspeelt en tegelijk een andere zender.

De reden dat dit probleem opeens ontstaat kan komen door:

  • Een nieuw draadloos netwerk in de omgeving
  • Een repeater
  • De buren hebben de instellingen aangepast
  • De router is vervangen door een andere router

Je kan dit probleem oplossen door een ander kanaal in te stellen in jouw router. Voor de meeste routers geldt dat ze zelf het best beschikbare kanaal bepalen. Dit wordt continue gedaan. Hierdoor kan het probleem de ene dag vaker voorkomen dan de andere dag.

Stap 1:
Bepaal eerst welk kanaal vrij is. Maak je gebruik van Windows 8 of hoger dan kan je de Wifi Analyzer app vanuit de Windows Store installeren. Deze gratis app laat zien welke kanalen gebruikt worden en welke jij het beste kan gebruiken.

Stap 2:
Vul in een browser het IP-adres van de router in om in te loggen. Hoe je het kanaal kan veranderen verschilt per router. Daarvoor verwijs ik naar de documentatie van de fabrikant.

Stap 3:
Start ieder apparaat met een draadloze verbinding opnieuw op voor het beste resultaat.

Oplossing getest op:
HP laptop met Windows 10 en KPN Experia V8 router

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.