Ruimte vrij maken door software te verwijderen

Vroeger kwam het probleem vaker voor dat de computer de melding gaf dat er bijna geen vrije ruimte meer was op de harde schijf. Met de computers en laptops van tegenwoordig is het probleem een stuk kleiner doordat er gebruik gemaakt wordt van harde schijven van 1 TB of groter.

Sinds een aantal jaren worden computers uitgerust met SSD schijven die supersnel zijn. Maar SSD schijven zijn weer een stuk kleiner dan de 1 TB harde schijven. De meeste computers van nu hebben SSD schijven van 256 GB tot maximaal 512 GB. Dit kom je vaak tegen in de goedkopere apparaten om de kosten te drukken. Er zijn al SSD schijven van 1 TB of meer, maar die zijn behoorlijk prijzig.

Hierdoor is het probleem dat bijna verdwenen was weer terug. Ruimte gebrek op de SSD in plaats van op de harde schijf.

Voor het gemak gaan we er in dit blog vanuit dat de SSD schijf niet vervangen kan worden door een grotere. In de computer zit ook geen extra harde schijf van bijvoorbeeld 1 TB. Je bent dus beperkt tot die 256 GB die bijna op is.

Wat doe je?

De meeste mensen gaan e-mails, documenten, afbeeldingen en video’s verplaatsen of verwijderen. Op zich niets mis mee want door de jaren heen verzamel je zoveel data en de vraag is of je alles nog wel nodig hebt.

Maar je kan ook op een andere manier ruimte vrij maken door oude software te verwijderen. Een keer per jaar kijk ik kritisch naar de lijst met software op mijn computer en vraag me af wat ik nog nodig heb. Sommige programma’s heb je misschien al 4 jaar niet meer gebruikt.

Ik gebruik PHPStorm en dit programma installeert nieuwe versies naast de oude versies. De oude versies gebruikt ik niet meer dus die kan ik deïnstalleren. Dit kom je soms ook tegen bij beveiligingssoftware.

Mocht je de software niet verwijderd krijgen? Lees dan dit blog over IOBit Uninstaller.

Besluit je toch een grotere SSD aan te schaffen? Lees dan in dit blog hoe je gemakkelijk alle bestanden over kan zetten.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.