Mijn WordPress blog website automatiseren met plugins

Mijn WordPress blog website automatiseren met plugins.Mijn website beheer ik in mijn vrije tijd die ik bij voorkeur besteed aan het toevoegen van blogs of het helpen van bezoekers.

Alle andere activiteiten die nodig zijn om mijn website te laten functioneren probeer ik daarom zoveel mogelijk te automatiseren. In de meeste gevallen zijn die telkens hetzelfde.

In dit blog kan je lezen hoe ik deze geautomatiseerd heb.

Installeren van updates WordPress core, plugins en vertalingen:
Voor zover de updates nog niet automatisch worden geïnstalleerd door WordPress zelf installeer ik deze op afstand met Mainwp. Als ik wakker wordt heb ik in mijn mailbox een e-mail met openstaande updates.

Deze moet ik nog wel handmatig installeren om te voorkomen dat mijn blog opeens offline is. Natuurlijk kan ik dit ook helemaal automatiseren maar niet ieder moment van de dag is hier geschikt voor.

Op de hoogte blijven van beveiligingslekken (exploits):
Ik heb me aangemeld voor de nieuwsbrief van WPVulndb.com. Zodra er een lek in WordPress, een plugin of thema gevonden is ontvang ik hierover een e-mail. Dit zijn wel algemene nieuwsbrieven dus vaak staan er lekken vermeld die niet voor mij van toepassing zijn.

Statistieken bijhouden:
Voor het bijhouden van statistieken gebruik ik Jetpack Stats. Wist je trouwens dat dit statistiekenprogramma geen cookies gebruikt?

Blogs plaatsen op Twitter:
Zodra ik een blog publiceer wordt deze automatisch gepubliceerd op mijn Twitter account door Jetpack Publicize.

Website zo snel mogelijk laden:
Hiervoor heb ik WP Rocket geïnstalleerd. Overigens probeer ik het aantal plugins tot een minimum te houden.

Optimalisatie van afbeeldingen:
De gratis versie van WP Smush zorgt ervoor dat afbeeldingen zo klein mogelijk worden bewaard.

Advertenties tonen om geld te verdienen:
Advertenties van Google Adsense worden automatisch getoond door Advanced Ads.

Optimalisatie van de SEO voor mijn website:
Van Nederlandse bodem de welbekende Yoast SEO.

Website beveiligen tegen hackers:
Naast het installeren van de laatste updates en zo min mogelijk plugins gebruik ik WordFence. Deze houd de beveiliging in de gaten en mailt mij als hij iets verdachts ziet.

Een andere oplossing is om gebruik te maken van de diensten van Sucuri. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het beveiligen van websites en scant een website op o.a. malware en hack aanvallen. Nadeel is dat je hier wel 200 dollar per jaar voor moet betalen. Voor bedrijven die afhankelijk zijn van een website die continue beschikbaar is kan dit zeker de moeite waard zijn. (Tip ingestuurd door Sander Touw)

Lees ook dit blog over het toevoegen van security headers.

Kapotte hyperlinks detecteren:
Met inmiddels meer dan 600 blogberichten die vele links bevatten kan je dit niet meer handmatig bijhouden. Daarom heb ik Broken Link Checker geïnstalleerd die mij mailt als hij iets vindt. Vanuit deze plugin kan ik de kapotte hyperlinks ook gemakkelijk repareren.

Oude 404 pagina’s doorsturen:
De plugin Redirection registreert voor mij alle pagina’s die niet gevonden kunnen worden. Veel beter dan de logs van Apache doornemen. Daarnaast kan je meteen de defect URL door laten sturen naar de werkende URL.

SPAM reacties verwijderen:
Akismet Anti-Spam heeft in de afgelopen 6 maanden al meer dan 32.000 spamreacties weggefilterd. Mogen mensen reageren op je blogs dan is deze plugin echte een aanrader.

Nieuwsbrieven automatisch versturen:
Het is met MailPoet mogelijk om automatisch nieuwsbrieven te genereren en te versturen als je nieuwe blogs toevoegt. Ik heb dit een aantal maanden gedaan en dit werkte perfect.

Alleen publiceer ik tegenwoordig soms meerdere blogs snel achter elkaar waardoor ik mijn abonnees zou spammen met nieuwsbrieven. Om die reden ben ik hiermee gestopt en stuur ik nu 1 keer per 2 weken een nieuwsbrief. Die stel ik wel zelf op omdat ik niet ieder blog nieuwsbrief waardig vindt.


Welke plugins gebruik jij om herhalende activiteiten te automatiseren?

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.