Statistieken bijhouden met Jetpack Site Stats of Google Analytics

Wanneer ik voor particulieren of bedrijven een WordPress website ontwikkel willen zij ook graag statistieken bijhouden. Dat is logisch. Op mijn eigen blog verzamel ik deze ook. Ik kijk hier bijna iedere dag naar.

De belangrijkste vraag die ik stel is welke gegevens ze willen registreren. Gaat het puur om het aantal bezoekers en meest bekeken pagina’s? Dan heeft het geen nut om een uitgebreid statistiekensoftware programma te gebruiken. Want waarom zou je gegevens verzamelen die je toch niet gebruikt.

Ook vraag ik waar ze al ervaring mee hebben. Gebruiken ze voor andere websites software van leverancier A dan adviseer ik niet zo snel om gebruik te maken van leverancier B. Ik adviseer wel over te stappen als de huidige leverancier niet voldoet aan de wensen.

In dit blog beschrijf ik 2 leveranciers van statistiekensoftware die ik vaak gebruik. Dat betekent zeker niet dat dit de enige zijn in de wereld.

  1. Google Analytics (gratis)
  2. Jetpack Site Stats (gratis, onderdeel van de Jetpack plugin)

Google Analytics:
Dit kan misschien wel als de standaard genoemd worden in het verzamelen van statistieken. Het integreert mooi met andere diensten zoals Google Search Console, Google Adwords, Google Adsense etc.

Voordeel van Google Analytics is dat het zeer uitgebreid is. Vrijwel alle informatie die je kan verzamelen wordt verzamelt. Het nadeel hiervan is dat je dit weer moet vermelden in je privacy disclaimer omdat er cookies worden gebruikt.

Met Google Analytics kan je naast aantal bezochte pagina’s, afkomst land, populairste pagina’s ook bepalen wanneer een bezoeker de website verlaat. Dit is heel handig voor webwinkels. Als veel bezoekers tijdens het selecteren van de verzendmethode de website verlaten, valt er daar nog iets te verbeteren.

Een ander nadeel is dat Google af en toe de interface wijzigt. Hierdoor moet je soms opnieuw zoeken naar de pagina’s die de juiste informatie tonen.

Conclusie:
Wil je diepgaande analyses kunnen uitvoeren op verzamelde statistieken? Dan is deze statistiekensoftware ideaal. Wil je alleen het aantal bezoekers registreren dan registreert deze software teveel.

Jetpack Site Stats:
Dit is de statistiekensoftware die onderdeel uitmaakt van de Jetpack plugin. Deze plugin kan je installeren in jouw WordPress website. Heb je geen WordPress website? Dan kan je geen gebruik maken van deze software.

Ik ben iets meer dan 1 jaar geleden overgestapt van Google Analytics naar Jetpack Site Stats. De eerste reden was omdat Google Analytics teveel data verzamelde die ik toch niet gebruik. De tweede reden was dat het mooi geïntegreerd zit in mijn WordPress website en de WordPress iOS app.

Nu heb je automatisch al de voordelen gelezen van Jetpack Site Stats. De overzichten zijn simpel, overzichtelijk en daardoor heel snel te begrijpen. Het beantwoord mijn dagelijkse vragen zoals, hoeveel bezoekers heb ik en welke berichten zijn het populairste.

Google Analytics zat altijd te zeuren over de hoge bouncerate. Veel mensen bezochten een pagina en verdwenen dan weer. Logisch want ze komen in de meeste gevallen voor een oplossing. Die hebben ze gelezen en dan is mijn website niet interessant meer.

Jetpack Site Stats gebruikt geen cookies. Dit hoef je dus niet op je privacy pagina te vermelden. Daarnaast verzamelen ze minder informatie dan Google. Om transparant te zijn naar mijn bezoekers vermeld ik het wel in mijn privacy policy.

Statistieken worden net als Google wel extern bewaard. In dit geval op de servers van de makers van Jetpack Site Stats die ook de makers van WordPress zijn. Voor meer gedetailleerde statistieken kan je vanuit jouw WordPress website doorklikken naar WordPress.com Stats beheerwebsite. Ik doe dit maar zelden.

Conclusie:
Wil je alleen basis statistieken verzamelen dan is Jetpack Site Stats een goede keuze. Hij integreert mooi met je WordPress website.

Wil je geen Google Analytics of Jetpack Site Stats gebruiken?
Dan is Matomo (heette vroeger Piwik) een goed alternatief. Deze is gratis en installeer je op jouw eigen server. Het is overigens ook mogelijk om tegen betaling de statistieken op de servers van Matomo te bewaren.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.