Bestanden verwijderen uit de cloud is goed voor het milieu

Vroeger ontving je post via de brievenbus en bewaarde je daardoor veel op papier. Toen kwam de computer en werd alles steeds meer digitaal. In het begin was opslagruimte nog duur en beperkt maar na verloop van tijd werd dit steeds meer voor een goedkopere prijs.

De computers van tegenwoordig hebben harde schijven van minimaal 1 TB. Als dat niet genoeg is plaats je er een harde schijf bij of sluit je een externe harde schijf aan via USB.

Maar de laatste jaren wordt er steeds meer in de cloud opgeslagen. Op iCloud, Onedrive, Google Drive, Tresorit etc. Je hoeft nooit meer iets te verwijderen want ruimte is vrijwel onbeperkt en goedkoop. Mensen bewaren daardoor ook steeds meer ongeacht of ze het nodig hebben.

Heb je er alleen wel eens over nagedacht dat alles wat jij vandaag de dag in de cloud opslaat ergens in een datacenter wordt bewaard? Dit datacenter, dat eigenlijk bestaat uit veel harde schijven, moet gebouwd en onderhouden worden. Is het datacenter vol dan moet er een nieuwe gebouwd worden.

Een datacenter gebruikt ook veel stroom. Gelukkig wordt dit steeds vaker met zonnepanelen opgewekt. Hoe meer datacenters er nodig zijn hoe meer stroom er opgewekt moet worden.

Stel je voor dat je bestanden, die je eigenlijk niet meer nodig hebt, zou verwijderen. Dan kost dit minder ruimte in een datacenter. Hierdoor wordt er minder stroom verbruikt en is er uiteindelijk minder snel een nieuw datacenter nodig. Een ding is zeker, de kans dat er datacenters bijkomen is groter dan dat ze verdwijnen.

Door bestanden uit de cloud te verwijderen beperk je de groei van datacenters. De ruimte, materialen en stroom kunnen dan voor andere doeleinden worden gebruikt. Dit is uiteindelijk beter voor het milieu.

Je denkt nu misschien aan het einde van dit blog dat ik een milieuactivist ben? Dat ben ik niet, maar we mogen met zijn allen wel een beetje op het milieu letten. Dit betekent niet dat dit het uitgangspunt moet zijn om bestanden te verwijderen. Maar wees eens kritisch. Heb je die bestanden of back-ups van 10 jaar geleden nog wel nodig?

Afbeelding van bertvthul via Pixabay

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.