Elementor website verplaatsen van test- naar productie

Logo van Elementor page builder.Van de week heb ik een nieuwe WordPress website, gemaakt met Elementor, verplaatst van de test- naar de productieomgeving. Ik moet zeggen dat dit verrassend eenvoudig ging. Binnen een uur was de website online. De grootste vertraging was de bijna 1000 MB aan foto’s die verplaatst moest worden.

De website maakt gebruik van een gratis thema als basis. Zie het als het fundament van het huis. Maar verder is de complete website vormgegeven met Elementor Pro. Er is geprobeerd zoveel mogelijk gebruik te maken van templates. Dit is slechts een van de handige functionaliteiten van deze plugin.

Om de Elementor website op de productie omgeving te zetten heb ik alle bestanden van de website geupload. Vervolgens heb ik de MariaDB database geëxporteerd naar de productieserver en daar weer ingelezen. Om te voorkomen dat bezoekers vreemde resultaten zien heb ik deze tijdelijk doorgestuurd naar een andere pagina via .htaccess.

Na het uploaden van de database functioneerde de website eigenlijk al op de afbeeldingen en het juiste lettertype na. Ik ben vervolgens ingelogd in wp-admin omgeving en heb Elementor > Extra > URL vervangen aangeklikt. Hier heb ik de oude en de nieuwe URL ingevuld en binnen 1 minuut waren 1400 URLs vervangen.

Even een korte controle laat zien dat alle links en afbeeldingen juist werken. Grote hulp is de console van een browser om te zien of er geen errors zijn. Het lettertype dat ik in het verleden in Elementor Pro heb geupload was nog niet juist. Hierdoor werd het standaard lettertype van het thema getoond.

Helaas wordt dat niet aangepast via het scherm “URL vervangen”. Om het ontbrekende lettertype te corrigeren ga je naar wp-admin > Elementor > Fonts. Klik ieder font aan het corrigeer de URL naar het huidige domein.

Om er zeker van te zijn dat de Elementor website geen oude CSS bestanden inlaad kan je deze opnieuw genereren. Ga hiervoor naar wp-admin > Elementor > Extra en klik op “Bestanden opnieuw samenstellen”. Als je nog andere cache plugins gebruikt zoals Autoptimize of WP-Rocket? Wis daar dan ook even daar de cache.

Ik weet nu dat je heel snel een Elementor website kan verplaatsen van test naar productie. Toch weer een positieve Elementor ervaring. Heb je een WordPress website zonder Elementor dan is de plugin Go Live Update URLs een aanrader.

Vergeet niet om HSTS of Security headers toe te voegen om de beveiliging te verhogen.

Tags: geen tags

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.