5G komt eraan en 2G en 3G verdwijnen

5G afbeelding van KPNDagelijks lees je op internet artikelen over de komst van de 4G opvolger 5G. Een nog snellere verbinding, ondersteuning voor VR en AR, meerdere verbindingen naast elkaar en meer apparaten die met elkaar communiceren. Het wordt ook gezien als de concurrent voor de huidige internetverbinding via de telefoon-, glasvezel- of kabelverbinding.

Waar staat de G voor? Dit staat voor generatie of generation aangezien in de wereld van IT de Engelse taal wordt gebruikt. Het is een opvolgende versie (generatie) van bestaande functionaliteit. In dit geval een dataverbinding.

Om 5G mogelijk te maken moeten er in Nederland nog heel veel antennes geïnstalleerd worden. Voor een optimale dekking moeten de antennes enkele meters van de grond en dicht bij elkaar geplaatst worden. De huidige masten staan nu veel verder uit elkaar. Voor 5G moeten deze ook omgebouwd worden. KPN heeft al een aantal testlocaties en de concurrenten zitten ook niet stil.

Toch zal het nog even duren voordat Nederland een 100% dekkend 5G netwerk heeft. Zuid-Korea heeft dat al wel. Naast het toevoegen van 5G antennes moeten op verschillende plekken de infrastructuur aangepast worden. Een 5G antenne kan dan wel veel sneller zijn, de kabel die hem voed moet dat wel kunnen leveren.

Op dit moment zijn er nog maar een beperkt aantal smartphones die dit ondersteunen. Zo komt Apple pas in 2020 met een iPhone die het ondersteund. Toch hebben telecomproviders al aangegeven dat ze gaan afschakelen. Met afschakelen wordt bedoelt dat ondersteuning voor oudere generaties komt te vervallen.

VodafoneZiggo wil in januari 2020 3G uitschakelen en KPN in 2022. T-Mobile zal hun 2G netwerk ook in januari 2020 uitschakelen. Gebruikt jouw smartphone op dit moment 2G of 3G en ondersteund deze geen 4G of 5G? Dan zal deze vanaf 2020 mogelijk geen verbinding met internet meer kunnen maken.

Bron content: De verleidelijke lokroep van 5G
Bron afbeelding:
5G gaat de hele samenleving verbinden

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.