Waarom sim-only voor mij goedkoper is

Toen ik rond mijn 14e mijn eerste mobiele telefoon kreeg had ik meteen een prepaid SIM kaart gekocht. Een abonnement was toen veel te duur. Je had dan 10 euro prepaid tegoed en na een aantal weken vulde je dat weer aan. Hiervoor had je een kaartje met een code achter een kraslaag. Later kon je dit ook via internet doen. Inmiddels heb ik al jaren een Sim Only abonnement.

Onlangs was ik in de supermarkt voor mijn boodschappen. Daar zag ik een jongen, zeg dat hij 15 jaar was, die een prepaidkaart kwam kopen. Ik moest toch even denken aan mezelf toen ik die leeftijd had. Wat is er in de afgelopen 15 jaar veel veranderd wat mobiele telefoons betreft. Belangrijkste verandering is misschien wel dat we ze smartphones noemen omdat ze meer kunnen.

Door de jaren heen ging ik steeds meer bellen en sms’en. Op een gegeven moment werd prepaid duurder dan de maandelijkse kosten van een abonnement. Om hierachter te komen heb ik gekeken wat ik maandelijks aan prepaid betaalde en hoeveel ik deed bellen en sms’en. Dit vergeleek ik met de beschikbare abonnementen. Voor een betrouwbare conclusie had ik dit voor de afgelopen 4 maanden gedaan.

Een abonnement afsluiten werd dus heel interessant. Ik had vervolgens twee mogelijkheden. Een abonnement met een mobiele telefoon of alleen sim-only. Het abonnement met een mobiele telefoon was wel heel interessant moet ik toegeven. Voor een bepaald bedrag per maand kon je veel bellen en sms’en en je kreeg ook een nieuwe telefoon. Nadeel was alleen dat de kosten per maand dan weer duurder waren dan wanneer ik bij prepaid zou blijven.

Heb ik dan een nieuwe mobiele telefoon nodig vroeg ik me af? Eigenlijk niet was de conclusie. Mijn huidige werkte nog prima. Ok, het is natuurlijk wel leuk om een nieuwe telefoon te krijgen. Ik gebruik specifiek het woord krijgen omdat het zo werd aangeboden door de provider. Maar je krijgt geen telefoon je betaald deze gewoon per maand terug aan de provider en dat 12 tot 24 maanden lang.

Nadat ik nog een beetje had rondgevraagd aan vrienden en kennissen wat zij hadden heb ik gekozen voor sim-only. Dit was per maand goedkoper dan prepaid en een abonnement met telefoon. Op deze manier zat ik ook niet vast aan een contract van 12 of 24 maanden met hogere maandlasten. Dat sprak me toch wel heel erg aan. Ik kon nu op ieder moment een nieuwe telefoon kopen. Vervolgens haalde ik mijn sim uit de oude en stopte die in de nieuwe en klaar.

Een aantal maanden geleden heb ik wel eens uitgezocht welke telefoons ik allemaal heb gehad. Dit waren er wel meer dan ik ik had verwacht. Verdeeld over het aantal jaren van mijn eerste telefoon tot de peildatum bleek dat ik iedere 2,5 jaar een nieuwe telefoon kocht.

Dat betekent dus dat ik langer dan de 12 of 24 maanden met een telefoon doe dankzij mijn sim-only waardoor dus geld bespaar. Ik heb ook niet het idee dat de telefoon die je koopt met een abonnement veel goedkoper is dan wanneer je deze los koopt in de winkel. De provider loopt in principe zelfs een risico omdat jij een telefoon krijgt die je daarna pas per maand terugbetaald.

Op dit moment zit ik dus niet vast aan een contract van zoveel maanden. Ik kan binnen 2 maanden overstappen naar een andere provider mocht die een beter aanbod hebben. Die stuurt mij een nieuwe sim op die ik in mijn smartphone stop en klaar.

De conclusie is dus dat sim-only over de jaren heen voor mij goedkoper is. Als je het niet erg vindt om niet de nieuwste smartphone te hebben is dit dus heel interessant. Op dit moment heb ik bijna 2 jaar een iPhoneSE. Ik denk dat ik pas een nieuwe koop als deze niet meer ondersteund wordt door Apple. Al kan het zijn dat dit eind 2019 wordt als ik de geruchten mag geloven.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.