Wat is Bitcoin en zou je het moeten gebruiken?

Vrijwel iedereen kent het begrip Bitcoin (BTC) dat sinds 2017 veel aandacht heeft gekregen in de media. Het is de nieuwe digitale valuta dat gratis door iedereen gebruikt kan worden via het wereldwijdeweb. Sommige winkels accepteren Bitcoin betalingen.

Ik volg het begrip, of moeten we het eerder technologie noemen, al een aantal jaren. Tijd om mijn kennis in een blog te delen. Op het moment dat ik dit blog schrijf is 1 BTC gelijk aan 10.146,92 dollar.

De uitvinder van de Bitcoin:
Voordat we wat dieper gaan kijken wat Bitcoin is sta ik even stil bij het ontstaan van Bitcoin. Ik loop dan meteen tegen een mysterie aan, want wie is de uitvinder van de Bitcoin? Niemand weet voor 100% wie het heeft bedacht. Op internet gaat het verhaal rond dat het in 2009 bedacht is door Satoshi Nakamoto. Deze naam is weer een pseudoniem. Je zou kunnen concluderen dat de uitvinder niet bekend wil worden.

In 2014 claimde Newsweek de uitvinder gevonden te hebben in een 64 jarige man die ooit Satoshi Nakamoto heette. Hij heeft zijn naam veranderd op 23 jarige leeftijd naar Dorian Prentice. In een interview geeft hij aan al enkele jaren niet meer bezig te zijn met het Bitcoin project. Ook twijfelen externe personen of hij wel de uitvinder is.

Twee jaar later claimde Craig Wright de uitvinder te zijn. In een interview gaf hij aan liever onbekend te blijven. Helaas door gebrek aan bewijs en beschuldigingen van anderen is het tot op de dag van vandaag nog niet duidelijk of hij de waarheid spreekt. Uitvinder of niet, hij heeft wel heel veel bitcoins in bezit met een enorme marktwaarde.

In een van de laatste berichten in de media valt te lezen dat hij aan de rechter moet bewijzen dat hij eigenaar is van die bitcoins. Hij zou er namelijk 100.000+ gestolen hebben na het overlijden van cybersecurity expert David Kleiman. De derde persoon, die zegt de uitvinder te zijn, heeft zich inmiddels gemeld genaamd Bilal Khalid.

Dit soort personen worden steeds vaker wannabe-satoshi of Faketoshi genoemd. Om te bewijzen dat een van deze personen de echte Satoshi Nakamoto is hoeft hij alleen maar een transactie uit te voeren. De eerste 980.000 Bitcoins zijn eigendom van Nakamoto maar om daarbij te komen heb je een sleutel nodig. De eerder genoemde personen hebben deze niet.

Wat is Bitcoin:
De Euro is er in twee soorten. Fysiek en virtueel. Het eerste zit in je portemonnee en het tweede digitaal bij een bank. Bitcoins zijn volledig digitaal. Je kan ze dus niet vasthouden al worden ze in de media wel als munt getoond. Bitcoin is een betaalmiddel zonder censuur en zonder een controlerende partij. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse bank die altijd nog een stukje controle houdt.

Ze zeggen dat het onkraakbaar is door een cryptografische beveiliging en decentrale opslag.  Je zou kunnen zeggen dat Bitcoin van niemand is maar ook van iedereen. Om Bitcoin tot een succes te maken heeft Nakamoto een concensus protocol opgesteld. Dit zorgt ervoor dat meerdere partijen het eens worden over de staat van een grootboek. Hierover later meer.

Wat is blockchain:
Blockchain is net zo’n begrip dat je de laatste jaren vaak hoort in combinatie met Bitcoin. Het was ooit bedoelt als data- en infrastructuur voor Bitcoins. Inmiddels wordt het ook gebruikt voor het opslaan van onder andere medische gegevens. Vergelijk de blockchain met een grootboek waarin alle mutaties worden bijgehouden.

Maar net zoals het principe Bitcoin niet van een persoon is geldt dit ook voor het grootboek dat in de blockchain wordt bewaard. Het grootboek wordt decentraal in de wereld bewaard. Doordat dit op verschillende plekken gebeurt vertrouwen veel mensen erop. Fraude is een stuk lastiger als je het op meerdere plekken moet doen.

Je kan het grootboek vergelijken met een Excel bestand waarin alle mutaties worden bijgehouden. Koop jij een Bitcoin dan wordt daarvoor een regel toegevoegd. Deze regel wordt dus niet op één plek bewaard maar op diverse plekken in de wereld. Als extra beveiliging kunnen er alleen regels toegevoegd worden. Omdat de blockchain openbaar is kan iedereen in de wereld het grootboek inzien.

Bitcoin kleingeld:
Zoals je aan het begin van dit blog hebt kunnen lezen is 1 Bitcoin heel veel waard. Maar stel dat je iets wilt kopen dat 100 dollar kost. Kan dat dan? Jazeker, je kan ook een gedeelte van een Bitcoin uitgeven. Je praat dan over bijvoorbeeld 0,02 Bitcoin. Vergelijk het met het kleingeld in je portemonnee.

Hoe wordt een Bitcoin gemaakt:
De euro’s in jouw portemonnee worden in een fabriek gemaakt. Bitcoins worden digitaal gemaakt door het uitvoeren van berekeningen met computers. Mensen kunnen software installeren die deze berekeningen uitvoeren en maken zo dus Bitcoins. De Euro kan maar door één partij worden gemaakt en Bitcoins door iedereen.

Klinkt best simpel zal je denken. Een computer doet het werk. Maar voordat je de software installeert moet je twee nadelen weten. Nadeel een is dat hoe meer Bitcoins er worden berekend hoe meer berekeningen er nodig zijn voor de volgende Bitcoin. Berekenen kost dus meer rekenkracht en meer stroom. Het volgende nadeel is dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins gegenereerd worden. Er is dus geen centrale bank die kan besluiten om er nog een paar miljoen toe te voegen. Op de website Beste Bank staat dat in 2140 alle Bitcoins gegenereerd zijn.

De koers van de Bitcoin:
De waarde van een betaalmiddel volgt een koers. Dit geldt ook voor de Bitcoin. Maar omdat je Bitcoins op verschillende plekken kan kopen en verkopen is er niet één koers. Die plekken waar je koopt en verkoopt worden Bitcoin exchanges genoemd en die gebruiken hun eigen koers. Een Bitcoin exchange kan je vergelijken met een aandelenbeurs. De koers wordt bepaald op basis van vraag en aanbod.

Kort samengevat komt het erop neer dat als je vandaag 1 Bitcoin wilt kopen je hier iets meer dan 10.000 dollar voor moet betalen. Wil je er een verkopen dan is die ook dit bedrag waard.

Bitcoins bewaren op een rekening:
Bitcoins die je koopt bewaar je op een online rekening, ook wel een Bitcoin wallet genoemd. Hiermee kan je Bitcoins ontvangen, versturen of beheren. Aan iedere Bitcoin wallet zit een adres gekoppeld. Dit gebruik je om Bitcoins over te boeken naar iemand anders.

Er zijn drie soorten. De eerste is de mobile wallet die je op jouw smartphone bewaard. Handig voor de beginnende gebruiker. De tweede is de software matige wallet waarmee je jouw bitcoins op een computer bewaard. De laatste, voor geavanceerde gebruikers, is de hardware wallet. Dit is een fysiek apparaat en de veiligste manier om jouw bitcoins te bewaren.

Transactiekosten:
Een Bitcoin exchange brengt kosten in rekening voor het kopen of verkopen van Bitcoins. Dit is vergelijkbaar met de aandelenbeurs. Laten we de Nederlandse exchange Bitvavo als voorbeeld nemen. Zij brengen voor volumes tot 50.000 euro 0,25% kosten in rekening wanneer de order direct wordt uitgevoerd en 0,20% voor een uitgestelde order. Stel we kopen voor 10.000 euro aan Bitcoins dan betaal je 25 euro aan handelingskosten. Voor Bitvavo geldt hoe groter het volume hoe lager het percentage.

Wel doen of niet doen:
Je kan Bitcoin zien als investering in de toekomst. Als je inkoopt op een lage koers en je verkoopt op een hoge verdien je geld. Net als bij aandelen fluctueert de koers. Ik ken verhalen van mensen die veel geld erin gestoken hebben en nu verlies maken als ze zouden verkopen. Maar ik heb ook verhalen gehoord van mensen die er dik geld mee verdiend hebben.

Van 2014 tot eind 2017 was 1 Bitcoin tussen de 600-900 euro waard. Hierna steeg de koers tot ongeveer 17.000 euro in 2018. Maar toen daalde de koers begin dit jaar naar 3.400 euro. Op dit moment schommelt de koers rond de 9.000 euro.

Het nadeel nu is dat je voor één Bitcoin veel moet betalen, maar je kan ook een stukje van een Bitcoin kopen. Zoals je ziet kan je er leuk geld mee verdienen. De vraag is alleen of je jouw Bitcoins in de toekomst verkoopt op het juiste moment of denkt dat er altijd een beter moment komt.

Is dit alles wat je moet weten?
Nee, want Bitcoin is een heel uitgebreid onderwerp. Bezoek daarom de website van Beste Bank met veel naslag informatie.

Afbeelding door MichaelWuensch van Pixabay

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.