Teveel stof zorgt ervoor dat een computer niet meer opstart

Stof kan problemen veroorzaken voor computerkasten.Probleem:
Van de week kreeg ik een e-mail van een kennis met de vraag of ik naar zijn computer wilde komen kijken. Deze liep steeds vaker vast. Ik vroeg aan hem of hij op een papiertje wilde schrijven wanneer het precies gebeurde. Dan kon ik tijdens mijn bezoek de Windows logboeken raadplegen om te kijken of het probleem softwarematig was.

Toen ik langskwam was het probleem al zo erg geworden dat de computer helemaal niet meer aanging. Hij startte nog wel op, maar deed verder niets. Op het scherm stond alleen het Acer logo van het beeldscherm. Het probleem was nu dus eerder hardwarematig.

Oplossing:
Mijn eerste idee was dat het aan de grafische kaart lag. Aan de achterkant van de computer kon ik zien dat er gebruik werd gemaakt van een externe grafische kaart. Het moederbord had ook nog een ingebouwde grafische kaart die niet gebruikt werd.

Ik besloot daarom om de grafische kaart van het moederbord te gebruiken om te zien of hiermee het probleem opgelost zou zijn. Maar toen ik de kast open schroefde zag ik heel veel stof. Het koelblok van de processor bestaat uit gleuven met daar tussen ruimte voor warme lucht. Deze ruimte was opgeslokt door brokken stof. De ventilator van de processor was ook eerder grijs dan zwart. De externe grafische kaart had ook een koelblok met ventilator die ook volgezogen zat met stof.

Toen heb ik eerst maar een stofzuiger gepakt en alle stof weggezogen uit alle onderdelen. Het koelblok kreeg weer ruimte voor afvoer van warme lucht en alle ventilatoren oogde weer zwart. Heel handig zijn de opzetborsteltjes voor de stofzuiger. Zo kom je ook bij de moeilijke plekken.

Er zijn mensen die een bus compressed air gebruiken. Maar hiermee verplaats je de stof. Je haalt het niet weg. Zorg er wel voor dat je met de stofzuiger het moederbord, geheugen en de grafische kaart niet aanraakt om beschadiging te voorkomen.

Na het uitzuigen heb ik de computer weer aangesloten en die startte weer op als vanouds.

Beveiliging:
Hardware is tegenwoordig voorzien van temperatuursensoren. Als die merken dat deze te hoog oploopt verlagen ze de snelheid van bijvoorbeeld de processor. Mocht dit niet helpen dan schakelen ze het hardware onderdeel uit waardoor de computer mogelijk niet meer werkt. Zou dit niet gebeuren dan bestaat de kans dat er brand ontstaat.

Advies:
Het loont dus de moeite eens in de zoveel tijd je computer open te schroeven en uit te zuigen. Ook de ruimte waar de computer instaat vrijhouden van stof helpt te voorkomen dat stof in de computerkast komt.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.