Hoe moet je een computer ventilator uitzuigen

Hoe moet je een computer ventilator uitzuigen.In het verleden heb ik al een paar blogs geschreven over het schoonmaken van een computer. Dat je hiermee problemen op kan lossen of zelfs voorkomen. Door de jaren heen verzamelt zich stof in een computer.

Als je de kast openmaakt zie je vaak 1 of meerdere ventilatoren. Je vindt deze bij de processor, voeding, kast en soms ook bij de grafische kaart. Deze zuigen koude lucht aan of blazen warme lucht weg.

Doordat de ventilatoren lucht verplaatsen wordt er ook stof verplaatst. Het is daarom belangrijk dat je ze ook uitzuigt. Hoe meer stof weg is hoe beter.

Soms zie ik mensen heel enthousiast de stofzuiger op een ventilator richten. Die ventilator begint dan hard te draaien door de zuigkracht en dit is niet altijd goed voor de ventilator.

Reden 1:
Door de zuigkracht kan de ventilator vele harder draaien dan de motor van ventilator aankan waardoor deze slijt.

Reden 2:
Door de zuigkracht kan de ventilator de verkeerde kant opdraaien. Sommige ventilatoren mogen maar een kant op draaien. Draaien deze de andere kant op dan kan je hiermee de motor kapot maken.

Hoe moet je dan een ventilator uitzuigen:
Houd met een hand de schoepen van de ventilator vast zodat deze niet kan bewegen. Zuig hem vervolgens goed uit. Soms helpt een borsteltje of een wattenstaafje om bij de moeilijke plekken te komen.

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.